Miért dobta le melltartóját Zalacsányban a kezdőrúgó lány?

Nagy port kavart 2013-ban a zalacsányiak idénynyitóra szervezett meglepetése: a megyei bajnoki mérkőzés előtt félmeztelen lány vezette pályára a csapatokat, majd a közönség általános derültsége közepette a kezdőrúgást is ő végezte el. A Facebookra felkerült fényképeket átvette a zalai média is, a falusi futballközegben is merész kezdeményezés hátteréről azonban semmilyen információ nem derült ki.

Naivan úgy terveztük, a faluban majd kikérdezzük indítékairól a zalacsányi lokálpatriotizmus jegyében melltartóját is hátradobó hölgyet. A helyszínen azonban szembesülnünk kell azzal, hogy a sztori ennél prózaibb: a ledér kisasszony megrendelésre vállalta a szerepet, helyi kötődéséről pedig elég annyi, hogy ötszáz kilométerrel arrébb, Nyíradonyban él. Azóta egyébként férjnél van, és a Nyírségből a helyieken keresztül üzeni, hogy nem kíván már beszélni nyilvános pucérkodásáról.  

Ha a főhősnőt nincs is módunkban megkérdezni az emlékezetes augusztusi délutánról, megkeressük a zalacsányi egyesület akkori fejét, a Zala Megyei Játékvezetői Bizottság elnökét, a környék zalai futballvagányaként ismert Balázsi Mihályt. Elbiciklizünk az általa vezetett Tüzép-telepre, majd autójába átszállva kikanyarodunk a futballpályához. A sportvezető nem retten vissza a merész elgondolásoktól, hitvallását így foglalja össze: “A gimnáziumi évek során megtanultam, az életet a velejéig meg kell élni.”


Nincs új a nap alatt, a zalacsányi eszme régóta ott van a magyar futballgénekben – jut eszünkbe a kép a hazai futballtörténelem legfurcsább kezdőrúgásáról: a válogatott 1990-ben hasonlóan furcsa módon kedveskedett Budapesten Carlos Valderramáéknak.


„Pénteki edzés után leültek beszélgetni az öltözőben a fiúk, szó szót követett, aztán valahogy felvetődött, hogy meg kellene borsozni a sztorit – eleveníti fel a zalai sportvezető a négy évvel ezelőtt történteket. – Jött az ötlet a meztelen kezdőrúgóról. Felhívtuk, akit fel kellett, és másnap ott állt a lány, teljes menetfelszerelésben. Szóltunk neki, hogy azért a bugyit tessék visszavenni. Meg ha már meccsre készül, húzzon sportszárat, stoplist is.”

Nem ez volt a helyi futballelnök egyetlen rendhagyó húzása. Bizonyos okok miatt felettébb feszült viszonyban állt egymással 2014-ben Zalacsány és a szomszédos Kehidakustány, a két falu csapatának húsvéti rangadója a szokottnál is puskaporosabbnak ígérkezett. Mire a vezetők elhatározták: a mérkőzést felhasználják a látványos békekötésre. Kitettek egy asztalt és két széket a kezdőkörbe, felrakták a húsvéti terítéket, és mielőtt a csapatok a pályára vonultak, Balázsi Mihály és Lázár István kehidakustányi polgármester a pálya közepén közösen költötte el vidám sonkareggelijét.

Mire a koccintásig jutottak, már a a zalacsányi és a kehidakustányi tizenegy is felsorakozott mögöttük. Így aznap mindenki jól járt: az elnök is jóllakott, a barátság is megmaradt.