Bemutatkozás

Hátsó füves – barangolás a magyar futball rejtett tájain, ahol tiszta a levegő, szabad a pálya és harangszó töri meg a gólcsendet. A 2015-ben kezdett gyűjtőmunka immár több mint százötven helyszínt érintett, Csillag Péter újságíró és a résztvevő fotó- és videoriporterek a falusi labdarúgás kiveszőben lévő, gyökeresen átalakuló világát igyekeznek dokumentálni riportok, képek, videók segítségével.

A csapat sorsa sok helyen meglepő élességgel rajzolja elénk a kis települések társadalmi kihívásait: a falusi oktatás küzdelmeit, az elvándorlás hatásait, az öregedő lakosság megváltozott igényeit, a cigányság kiútkeresését. A rögzített mozzanatok túlmutatnak a sport keretein, éles korrajzot és szociológiai látleletet kínálnak.

A Hátsó füves-országjárás összegzéseként 2020-ban látványos fotókönyv jelent meg a Rézbong Kiadó gondozásában, 2021 őszén pedig sokoldalú kiállítás nyílt az Év múzeuma-díjjal kitüntetett sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban. Innen indult 2022 tavaszán a Hátsó füves futballmentő túra, amely során a Zempléni Főnix projektcsapat a környék elhagyott pályáin játszik mérkőzést a falu papíron már megszűnt, egy napra újjáéledő csapatával. Megelevenedik a régi idők falusi futballhangulata, a futballünnep helyi programjai révén a látogatók megismerhetik a település természeti, kulturális és gasztronómiai értékeit.

A Hátsó füves futballmentő túra állomásai:

  1. április 9. – Hercegkút
  2. április 23. – Bodrogolaszi
  3. május 7. – Tolcsva
  4. május 21. – Makkoshotyka
  5. június 4. – Hollóháza
  6. június 18. – Füzér
  7. július 2. – Mikóháza
  8. július 16. – Olaszliszka
  9. július 30. – Sátoraljaújhely