Hátsó füves futballmentő túra

Magyarországon a hagyományos falusi futballélet visszaszorulása következtében 2000 óta negyedével csökkent a felnőtt férfi csapatok száma. A folyamat hátterét, magyarázatát kereső beszélgetések ösztönzésére, a sátoraljaújhelyi Hátsó füves-kiállításra építve regionális mozgalom indult a környékbeli szunnyadó futballközösségek megtartására, a futballban rejlő identitáserősítő, kohéziós értékek megőrzésére. 

A Zempléni Főnix kibontotta szárnyait, hogy életet vigyen a csodálatos zempléni vidék parlagon heverő futballpályáira. Ellenfelei papíron már nem létező csapatok, falusi együttesek, amelyek hagyományaikat, gazdag történelmüket, a hozzájuk fűződő ezer élményt tekintve persze nagyon is élnek a helybeliek emlékezetében. Egy mérkőzés erejéig újra összeáll a futballközösség, megelevenedik a régi futballünnepek hangulata.

A Hátsó füves futballmentő túra az első évben 2022 áprilisától júliusáig tartott, nyolc megszűnt falusi csapatot segített újjáéleszteni. Hercegkúton, Bodrogolasziban, Tolcsván, Makkoshotykán, Hollóházán, Füzéren, Mikóházán és Olaszliszkán alkalmunk nyílt arra, hogy felfedezzük a zempléni táj lenyűgöző szépségét, az eldugott falvak mesebeli futballpályáit, átéljük a hamisítatlan futballélményt. A programsorozat július 30-án, a sátoraljaújhelyi ünnepi záróeseménnyel ért véget, a folytatás reményével és ígéretével.

A Zempléni Főnix fészke a Hátsó füves-kiállításnak otthont adó Kazinczy Ferenc Múzeum, a csapat útjáról szóló beszámolókat a Nemzeti Sportban és a hatsofuves.nemzetisport.hu oldalon lehet nyomon követni. Társadalmi partnerként elhivatottan segíti a kezdeményezést az Újhelyi Múzeumbarát Kör és a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön.

A 2023-as meccsturné négy korábbi helyszínt is érintett (Hercegkút, Makkoshotyka, Hollóháza, Bodrogolaszi), ezeken az állomásokon a meccskörülményeket már a gyakorlott házigazdák készítették elő. A négy újonnan csatlakozó településen, Nagyrozvágyon, Györgytarlón, Alsóbereckiben és Ricsén pedig az önkormányzatokkal közösen dolgoztuk ki és építjük fel a sokszínű, családi kulturális és futballprogramot. Szeptemberben szerveztünk egy rendhagyó ráadásnapot is, Apróhomok-tanyán állt össze újra harminc év után az egykori járási bajnok csapat, a helyi tehenészet, a Geo-Milk Kft. által felújított pályán.

A Hátsó füves futballmentő túra a zempléni és bodrogközi terepen immár tizennyolc állomást érintett, a mozgalom amatőr, tiszta szándékaihoz pedig jó szívvel csatlakozott védnökként Egervári Sándor és Pisont István, valamint résztvevőként – ábécésorrendben – Csank János, Csábi József, Erős Károly, Farkas Simon, Galántai Tibor, Gellei Imre, Gera Zoltán, Kocsárdi Gergely, Kondás Elemér, Mészöly Géza, Mracskó Mihály, Nagy Gábor, Nagy János, Petry Zsolt, Péter Zoltán, Rácz László, Salamon József, Sándor György, Sisa Tibor, Szatke Zoltán, Telek András, Temesvári Miklós, Veréb György, Vitelki Zoltán, Wukovics László. Valamennyien fizetség nélkül, az ügy melletti személyes elköteleződésből, ahogyan az egész eddigi programsorozat egyéni áldozatból, önkéntes felajánlásokból, a társadalmi, közösségi ügyek iránt érzékeny segítők támogatásából futhatott.

A szellemi élet és a sport hátországának jó néhány ismert képviselője is erősítette vendégjátékosként vagy játékvezetőként a világnézeti szempontoktól független kezdeményezést, így – a Kazinczy Ferenc Múzeumot és a Zempléni Főnix csapatát vezető, társszervező Ringer István régész-múzeumigazgató mellett – Benedek Szabolcs író, a Magyar Hang publicistája, B. Kovács Gergely, a Rézbong Kiadó vezetője, Böcskei Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetének munkatársa, Gáncsos András, az MLSZ grassroots-igazgatója, Majtényi György történész, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa, Orosz Zsolt, a Futballkutató blog szerkesztője, Pető Péter újságíró, a 24.hu főszerkesztője, Sajó László író, költő, a Magyar Narancs publicistája, Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője és Szöllősi György sportújságíró, a Nemzeti Sport főszerkesztője.

A zempléni sorozat lendületéből az ország más vidékein is elindult a megszűnt falusi csapatokat és futballközösségeket összekovácsoló kezdeményezés. Szeptember közepén Baranyában, az erős horvát gyökerekkel büszkélkedő Felsőszentmártonban népesült be ismét a pálya. A Zempléni Főnix mintájára már a nyár elején megalakult a Zalai Főnix, amely a helyi szervezőpáros, Hegedüs Enikő és Szabó Zoltán segítségével előbb Újra a pályán néven immár a Hátsó füves futballmentő túra keretei között igyekszik életet vinni az elhagyott zalai mérkőzéshelyszínekre. Az eddigi zalai állomások: Esztergályhorváti, Zalaszabar, Egeraracsa, Zalavár, Felsőpáhok, Pusztaederics, Sormás, Zalaszentjakab.

Szintén a Sátoraljaújhelyről induló futballszociológiai kísérlet hatására a szatmári vidéken is szerveződött egy utazó vándorcsapat, a Tukacs László vezette Szatmári Főnix bemutatkozó állomása Panyola volt, itt 23 év szünet után rendeztek nagypályás mérkőzést. A turné Kölcsén folytatódott október 23-án.

Miközben újabb és újabb helyszínek vesznek részt a programban (amelyet időközben az Európai Labdarúgó-szövetség az év társadalmi kezdeményezésének ezüst fokozatával, a Magyar Sportújságírók Szövetsége pedig az Év szabadidős sporteseménye-díjjal ismert el), kimondott szándék, hogy a már érintett kistelepüléseken is maradjon életben a láng. Ennek szellemében októberben elindul a zempléni körzetben a Hátsó füves-kupa, amely mérsékelt mérkőzésszámmal, a bajnoki szereplés adminisztratív és anyagi terheit minimalizálva biztosít alkalmi játéklehetőséget a megrogyott falusi csapatoknak. Az országos leépülési folyamatot és a zempléni nehezített terepet ismerve szinte hihetetlen fordulat következett: a túra során érintett tizenkét önálló település közül tizenegy benevezett megszűnt csapatával a nagypályás versengésre.

A Hátsó füves futballmentő túra 2024-es programsorozata minden korábbinál több állomással és szélesebb országos helyszínkínálattal fut. A falusi futballközösségek életben tartását szolgáló, labdarúgás-történeti kiállítással és kulturális programmal kísért eseménysorozat motorja a három Főnix-csapat: a futballszociológiai kísérletbe 2022-ben belevágó Zempléni Főnix, a mintát 2023 nyarától követő Zalai Főnix és a tavaly ősszel összeálló Szatmári Főnix. Az idei programban helyet kap néhány rendhagyó állomás is: Túristvándiban a Fehérgyarmat járási roma válogatottal játszik a Szatmári Főnix, Hercegszántón a tavalyi Felsőszentmárton–Hercegszántó öregfiúk-mérkőzés visszavágójára kerül sor, Drávaszabolcson Alsószentmárton csapata lép pályára, Sukorón a hazai együttes és a három Főnix-csapat vív kispályás tornát, Zalaváron a Zalai Főnix szereplésével készül nyári futballünnep.

A pálya élt, a pálya él, a pálya élni fog…

A Hátsó füves futballmentő túra 2022-es és 2023-as állomásai:

2022. április 9. – Hercegkút
2022. április 23. – Bodrogolaszi
2022. május 7. – Tolcsva
2022. május 21. – Makkoshotyka
2022. június 4. – Hollóháza
2022. június 18. – Füzér
2022. július 2. – Mikóháza
2022. július 16. – Olaszliszka
2022. július 30. – Sátoraljaújhely
2023. április 22. – Hercegkút
2023. május 6. – Nagyrozvágy
2023. május 20. – Makkoshotyka
2023. június 4. – Györgytarló
2023. június 17. – Hollóháza
2023. július 1. – Alsóberecki
2023. július 15. – Bodrogolaszi
2023. július 29. – Ricse
2023. szeptember 9. – Apróhomok-tanya
2023. szeptember 16. – Felsőszentmárton
2023. október 8. – Panyola
2023. október 14. – Pusztaederics
2023. október 23. – Kölcse
2023. október 28. – Sormás
2023. november 4. – Zalaszentjakab

A Hátsó füves futballmentő túra 2024-es programja:
2024. április 14., vasárnap – Túristvándi (Szatmári Főnix–Fehérgyarmat járási roma
válogatott)
2024. április 20., szombat – Kávás (Kávás–Zalai Főnix)
2024. április 28., vasárnap – Balatonszentgyörgy (Balatonszentgyörgy–Zalai Főnix)
2024. május 1., szerda – Hercegszántó (Hercegszántó öregfiúk–Felsőszentmárton)
2024. május 4., szombat – Szigliget (Szigliget–Zalai Főnix)
2024. május 11., szombat – Erdőbénye (Erdőbénye–Zempléni Főnix)
2024. május 20., hétfő – Sárhida (Sárhida–Zalai Főnix)
2024. május 25., szombat – Zalaszántó (Zalaszántó–Zalai Főnix)
2024. június 2., vasárnap – Nagyszekeres (Nagyszekeres–Szatmári Főnix)
2024. június 16., vasárnap – Kölcse (Kölcse–Szatmári Főnix)
2024. június 22., szombat – Bodroghalom (Bodroghalom–Zempléni Főnix)
2024. június 29., szombat – Sármellék (Sármellék–Zalai Főnix)
2024. június 29., szombat – Drávaszabolcs (Drávaszabolcs–Alsószentmárton)
2024. július 6., szombat – Sukoró (kispályás torna a Sukoró, a Szatmári Főnix, a Zalai
Főnix és a Zempléni Főnix részvételével)
2024. július 14., vasárnap – Felsőberecki (Felsőberecki–Zempléni Főnix)
2024. augusztus 10., szombat – Zalavár (Zalavár–Zalai Főnix)