csupasport bannerhátsófüves banner

Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a hajdináról

Nagy Nóra ZsófiaNagy Nóra Zsófia
Vágólapra másolva!
2023.01.27. 14:58
null
A karakteres ízű hajdinát őrölve vagy pehelyként használhatjuk fel ételeinkhez. Edzés, valamint verseny előtt, alatt gyors energiapótlást biztosít.

1. Álgabona


A hajdina – népies nevén pohánka – nyersanyag kategóriáját tekintve „pszeudocereália”, vagyis álgabona. Az álgabonákat azért említjük mégis a gabonafélékkel együtt, mert keményítőtartalmuk magas, magjukat a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve vagy pehelyként használhatjuk fel ételeinkhez. A hajdina mellett a köles, az amaránt és a quinoa is ebbe a csoportba tartozik.
A hajdina karakteres íze elsőre furcsa lehet, ám ha más nyersanyagokkal (gabonákkal, olajos magvakkal, gyümölcsökkel) kombináljuk, az intenzív ízt csökkenteni tudjuk.

2. Mennyi az annyi?


A hajdina energiatartalma a többi gabonafélééhez hasonló, 100 gramm 343 kcal-t tartalmaz. Energiatartalmának nagy részét szénhidráttartalma adja (71.5 g szénhidrát /100 g), amely – a keményítő miatt – lassú felszívódású. Cukorbetegség és más szénhidrátanyagcsere-károsodás esetén (pl. inzulinrezisztencia) a hajdina szénhidráttartalmával számolni kell.

3. Gluténmentes


A hajdina természetéből eredendően ugyan gluténmentes, azonban a feldolgozás során más, glutént tartalmazó gabonával szennyeződhez, emiatt fontos, hogy az erre érzékenyek kizárólag az áthúzott búzakalász jelöléssel vagy felirattal ellátott (pl. „gluténmentes”) termékeket válasszák. A „glutént nyomokban tartalmazhat” vagy a „glutént tartalmazó gabonafélét is feldolgozó üzemben készült” feliratú termékeket a cöliákiásoknak sajnos kerülniük kell. A hajdina hajdinaliszt, hajdinapehely, kása, illetve sütemény, kenyér-, péktermék alapanyag lehet.
Sütés során a hajdinalisztet érdemes más gluténmentes liszttel (pl. barna vagy fehér rizsliszt, kukoricaliszt) keverni, hogy a termék állaga a hagyományoshoz hasonló legyen.

4. Felhasználása


A hajdinagabona remek köret- és saláta-alapanyag lehet, de levesbetétként is érdemes kipróbálni, illetve vagdaltak, húsgombócok, rakott és töltött ételek összetevője is lehet. Lisztként a levesek, főzelékek sűrítéséhez, sós és édes sütemények, valamint kenyér és pékipari termékek készítéséhez is használhatjuk. Pehelyként kásák készítéséhez tudjuk használni. Ez utóbbi készítésekor például a zab- és kölespehely mellett mazsola, vanília és fahéj kíséretében adhatjuk hozzá a kásához. Többek között a franciák hajdinapalacsintája, a „galette” is hajdinalisztből készül.

Sportolók kedvencei sorozatunk korábbi részei:
5 érdekesség a csokoládéról
5 érdekesség a lazacról
5 érdekesség a banánról
5 érdekesség a zabpehelyről
5 érdekesség az avokádóról
5 érdekesség a túróról
5 érdekesség a gesztenyéről
5 érdekesség a chiamagról
5 érdekesség a spenótról
5 érdekesség a joghurtról

Nyitókép: Pinterest

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek

A pilates alkalmazásával egységbe kerül a test és a lélek

Csupasport
2025.05.27. 22:38

Magyar siker Orlandóban; két magyar csapat a klub-vb selejtezőjében

Csupasport
2025.05.20. 16:25

Szaunázás az edzések mellett – eloszlatjuk a tévhiteket

Csupasport
2025.02.27. 16:05

Díjazták a nem olimpiai sportágak legjobbjait

Csupasport
2025.02.21. 15:31

Norvégiai tapasztalataival emelné új szintre az esztergomi triatlont Besenyi István 

Csupasport
2025.01.27. 15:49

Együtt, egymásért: Esztergomban összeolvadt a verseny- és a szabadidősport

Csupasport
2025.01.17. 15:49

A vb-ezüstérmes Nagy László sikere adhat lendületet a pétanque-nak

Csupasport
2024.12.18. 14:55

Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a quinoáról

Csupasport
2024.10.13. 08:42
Ezek is érdekelhetik