csupasport bannerhátsófüves banner

Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a paradicsomról

Nagy Nóra ZsófiaNagy Nóra Zsófia
Vágólapra másolva!
2023.09.21. 15:27
null
Folytatjuk a Sportolók kedvencei-sorozatunkat – ezúttal a paradicsomról gyűjtöttünk össze érdekességeket, tippeket.

1. Vonzó karakter – A paradicsom remek választás, ha a hazai ajánlás szerinti napi fél kg zöldség és gyümölcs fogyasztásra szeretnénk törekedni. Ez a biológiai értelemben vett gyümölcs nemcsak ízletes, hanem jelentős a tápanyagtartalma, magas a rost- és víztartalma (94.5%). Alacsony energiatartalmának köszönhetően alakbarát nyersanyag, egy átlagos, 80 g tömegű paradicsom energiatartalma csupán 15 kcal.

2. Antioxidáns-bomba – A paradicsom piros színéért felelős színanyagnak – a likopinnak – a sejtek szabad gyökök elleni „harcában”, a daganatkialakulás megelőzésében van kiemelkedő szerepe. Már napi 1 db paradicsom elfogyasztásával sokat tehetünk szív- és érrendszerünk védelme érdekében (érdekesség, hogy a paradicsompüré likopintartalma magasabb a friss kerti veteményből származónál).

3. Jelentős káliumforrás – A paradicsom a szabadidő- és versenysportolók étrendjében méltán helyet érdemel, hiszen a benne lévő kálium fontos szerepet játszik a teljesítmény növelésében, a tápanyag az ideg- és izomműködés, a folyadék- és ionháztartás és a sav-bázis egyensúly megtartásához is nagyban hozzájárul.

4. Nem csak kerti veteményként – Habár a paradicsomot általában nyers, friss formában fogyasztjuk, érdemes mégis nyitottnak maradni más opciókra is. A szárított paradicsomot például szendvicsre vagy salátába téve is fogyaszthatjuk, de egy kenyértésztát is feldobhatunk vele. Emellett a magas likopintartalmú, otthon készített vagy boltban vásárolt paradicsompürével ízletes olasz ételeket, egy jó pizzát, lasagnét vagy bolognai spagettit is könnyen összedobhatunk. A paradicsomlé fogyasztásával pedig a megfelelő folyadékszükséglet mellett az antioxidáns-bevitelért is sokat tehetünk.

5. Reflux esetén – Érdemes tudni, hogy reflux diagnosztizálása esetén a paradicsom fogyasztását javasolt csökkenteni, illetve bizonyos esetekben elhagyni (egyéni tolerancia), mivel a közkedvelt alapanyag fokozza a betegség tüneteit. A helyes diéta kialakítása érdekében mindenképpen javasolt dietetikus segítségét kérni.

+1. Helye az étrendben: Összefoglalva: a paradicsom sokoldalú nyersanyag a szabadidő- és versenysportolók étrendjében, legyen szó friss, aszalt vagy püré változatáról. Káliumtartalma a szív és érrendszer védelméért és a teljesítmény fokozásáért, likopintartalma a daganatprevencióért, remek tápanyag-összetétele pedig a testtömeg szinten tartásáért, a szervezet optimális működéséért felel.

Legfrissebb hírek

A pilates alkalmazásával egységbe kerül a test és a lélek

Csupasport
2025.05.27. 22:38

Magyar siker Orlandóban; két magyar csapat a klub-vb selejtezőjében

Csupasport
2025.05.20. 16:25

A maratoni futás bajnoka még mindig gyűjti a tapasztalatokat, hogyan is lehet jól csinálni ezt a műfajt

Csupasport
2025.04.12. 10:34

Szaunázás az edzések mellett – eloszlatjuk a tévhiteket

Csupasport
2025.02.27. 16:05

Díjazták a nem olimpiai sportágak legjobbjait

Csupasport
2025.02.21. 15:31

Norvégiai tapasztalataival emelné új szintre az esztergomi triatlont Besenyi István 

Csupasport
2025.01.27. 15:49

Együtt, egymásért: Esztergomban összeolvadt a verseny- és a szabadidősport

Csupasport
2025.01.17. 15:49

A vb-ezüstérmes Nagy László sikere adhat lendületet a pétanque-nak

Csupasport
2024.12.18. 14:55
Ezek is érdekelhetik