csupasport bannerhátsófüves banner

Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a sajtról

Nagy Nóra ZsófiaNagy Nóra Zsófia
Vágólapra másolva!
2023.05.19. 08:45
null
A sajt értékes fehérje- és kálciumforrásnak számít, így gyakori, megfelelő mennyiségű bevitele hozzájárul az ideg- és izomműködéshez. Sportolóknak a zsírszegény változat javasolt.

1. Mennyi az annyi?


A sajtok energia- és tápanyagtartalma nagyban függ a sajt típusától, 100 g elfogyasztása esetén kb. 200-400 kcal energiabevitellel számolhatunk. Amennyiben izomtömeg-növelés vagy fogyás a célunk, érdemes a zsírszegény (20% zsírtartalom alatti) változatokat választani. A sajtok fehérjetartalma jelentős, ám igen eltérő lehet. Amíg 50 g óvári sajt 15 g fehérjét tartalmaz, addig az ugyanilyen mennyiségű camembert sajt már csak 9 grammnyit.

2. Értékes kálciumforrás


Kálciumtartalma jelentős, nagyjából 120 mg kálcium található 20 g mennyiségű sajtban. A felnőtteknek és sportolóknak ajánlott beviteli mennyiséghez (napi 800–1500 mg) így lényegesen hozzá tud járulni.
A tejtermékekben található kálcium felszívódása jobb a növényi forrásokkal összehasonlítva, amely a savas közeg, a tejcukor és a D-vitamin együttes jelenlétének köszönhető.

3. Jelentős hisztamintartalom


Abban az esetben, ha a szervezet hisztamint lebontó enzimje – a DAO – csökkent mennyiségben van jelen, bizonyos allergiaszerű, illetve gyomor- és bélrendszeri tünetek jelentkezhetnek. A sajtok hisztamintartalma jelentős, ám ez az érleltségi fokkal szorosan összefügg. A mozzarella, a ricotta vagy a mascarpone például jó eséllyel fogyasztható hisztamin-intolerancia esetén is.

4. Tejcukor-érzékenység és tejfehérje-allergia


Diagnosztizált laktózintolerancia esetén a laktózmentes sajtokat továbbra is biztonsággal választhatjuk. Az érlelt sajtok laktóztartalma alacsonyabb, így például az érintettek többsége a Pannónia sajtot panasz nélkül el tudja fogyasztani. Fontos tudni azonban, hogy tejfehérje-allergia esetén a laktózmentes termékeket is ki kell hagynunk az étrendünkből.

Fotó: Image by timolina on Freepik

Sportolók kedvencei sorozatunk korábbi részei:
5 érdekesség a cékláról
5 érdekesség az ananászról
5 érdekesség a hajdináról
5 érdekesség a csokoládéról
5 érdekesség a lazacról
5 érdekesség a banánról
5 érdekesség a zabpehelyről
5 érdekesség az avokádóról
5 érdekesség a túróról
5 érdekesség a gesztenyéről
5 érdekesség a chiamagról
5 érdekesség a spenótról
5 érdekesség a joghurtról
5 érdekesség a kölesről
5 érdekesség a tojásról
5 érdekesség az édesburgonyáról
5 érdekesség a manduláról
5 érdekesség a datolyáról

(Nyitókép: Image by Racool_studio on Freepik)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek

A pilates alkalmazásával egységbe kerül a test és a lélek

Csupasport
2025.05.27. 22:38

Magyar siker Orlandóban; két magyar csapat a klub-vb selejtezőjében

Csupasport
2025.05.20. 16:25

Szaunázás az edzések mellett – eloszlatjuk a tévhiteket

Csupasport
2025.02.27. 16:05

Díjazták a nem olimpiai sportágak legjobbjait

Csupasport
2025.02.21. 15:31

Norvégiai tapasztalataival emelné új szintre az esztergomi triatlont Besenyi István 

Csupasport
2025.01.27. 15:49

Együtt, egymásért: Esztergomban összeolvadt a verseny- és a szabadidősport

Csupasport
2025.01.17. 15:49

A vb-ezüstérmes Nagy László sikere adhat lendületet a pétanque-nak

Csupasport
2024.12.18. 14:55

Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a quinoáról

Csupasport
2024.10.13. 08:42
Ezek is érdekelhetik