Előtérben a könnyű ételek, szénhidrátdiéta a versenyek előtt

Heti rendszerességű sorozatunk negyedik részében a budapesti atlétikai világbajnokság maratoni versenyszámának mezőnyébe várólistáról bekerülő Kovács-Garami Katalin mesél arról, mit eszik, hogyan néz ki a versenyek előtti rituáléja, illetve milyen ételeket szeret.
„Az étkezés terén még fejlődésre szorulok, lehetne rajta javítani. Elsősorban arra figyelek, hogy a családtagjaim rendben legyenek, nekem meg jut, ami marad. A szürke hétköznapokon annyira nem veszem szigorúan az étrendemet, arra ügyelek viszont, hogy edzés előtt ne terheljem meg a gyomromat nehéz étellel. Futás előtt csak nagyon könnyű ételt eszem, semmi olyasmit, ami felboríthatná az edzést.

Ameddig bírom, csinálom, közben mennek az edzések, és a folyamat úgy fejeződik be, hogy rosszul leszek, ájulásközeli állapotba kerülök. Utána, a versenyig hátralévő időben nonstop szénhidrátot eszem. Mindig van nálam valami kaja, akár félóránként is eszem valamit, feltöltöm alaposan a raktárakat, nehogy előforduljon eléhezés a versenyen.
Nem eszem túl sok édességet, nem kerülöm tudatosan, de általában így alakulnak a napjaim. A vasárnap szokott lenni a »csalónapom«, amikor mindent lehet, akkor belefér a fagyi, a jégkrém, a csoki, a sült krumpli, bármi, mert egyébként figyelek rá, hogy ne egyek sok haszontalan kaját, ne pótoljak ebédet gyorsétteremmel vagy csokoládéval. Ezt próbálom követni, de tudatosan kiszámolt étrendet a család mellett képtelenség tartani.
A reggeli, ebéd, vacsora hármasság a gyerekeim miatt is fontos, ritmust ad a napjainknak. Ha ebédidőben edzem, előfordul, hogy három-négy órára csúszik az ebéd, és majdnem összeér a vacsorával. Az említett rituálét leszámítva nem vagyok olyan típus, aki minden fél órában bekap valamit. A reggeli hangsúlyos, ilyenkor együtt eszik a család, ahogyan a vacsorának is megadjuk a módját.
Én szoktam főzni, én vagyok érte a felelős, az ötletgazda és az alkotó is az esetek kilencven százalékában, a férjem nem igazán mozog otthonosan a konyhában. A maradék tíz százalékban hozunk valahonnan készételt, vagy rendelünk. Azért is szeretek főzni, mert ha én készítem az ételt, tudom, miből készül. Igyekszem a gyerekek kedvében járni, többségében azt főzni, amit nagyon szeretnek.
Nekem a könnyű ételek a kedvenceim, amelyek nem ülik meg nagyon a gyomromat, szeretem a tésztákat, a krumplipürét almakompóttal. Mellé jöhet esetleg egy kis husi, de nem vagyok nagy húsrajongó, sem vega. Szeretem a zöldségeket, és néha ínyenckedni is, ha úgy alakul, egy normális étteremben meg tudjuk adni a módját, hogy különleges legyen az alkalom. A magyaros ételeket és a tengeri herkentyűket is kedvelem. A kagylóra allergiás vagyok, de a rákot és a tintahalat, illetve minden mást, amit étteremben frissen lehet fogyasztani, szívesen eszem.”
A sorozat korábbi részei
„Hetente négy kemény edzés az én koromban nem rossz”
„Szeretem a meleget, de negyven fokban az én agyam is felforr”
„Nem is tudtam, hogy létezik várólista, pláne, hogy én is rajta vagyok…”

Első helyen végzett élete első huszonnégy órás versenyén

Bódis Tamás negyedik lett a 24 órás ultrafutó-vb-n








