Hátsó füves Budapest: a város utolsó kapufája

Fotó: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport

Indul a Hátsó füves Budapest: mintegy 300 vidéki falu, város és határon túli magyarlakta település futballszociológiai bebarangolása után a főváros felé fordulunk, hogy elfeledett kiscsapatok, feledés homályába veszett történetek, ismeretlen emlékek nyomába eredve tárjuk fel a lüktető metropolisz futballtitkait. Időről időre jelentkezünk egy-egy különleges riporttal a város félreeső vagy már betemetett pályáiról, keressük a múlt ittfelejtett kincseit, a “blaszos életérzés” nem mindennapi tanúit. A régi budapesti csapatok nyomába eredve először a Magyar Pamut emlékeit járjuk körül – pörköltes tálban landoló labdával, kubai szövőnőkkel és egy bokorban talált kapufával.

A Blaha Lujza utcai sporttelep betonfalán megőrzött, sporttörténeti jelentőségű felirat

Újpest, Blaha Lujza utca, külvárosi futballpálya.

Az omladozó kőkerítésen megkopott felirat: MPSC. Talán az 1950-es évek végén festették fel a fekete betűket, akkoriban, amikor a Vörös Lobogó Magyar Pamut SK-t átnevezték Magyar Pamut Sport Clubra, és végképp az alsóbb osztályú kültelki együttesek mezőnyébe süppedt a pamutipar kirakatcsapata. A fennmaradt monda szerint a töréspontot a szakmabeli rivális, a Kistext elleni presztízsrangadó elbukása jelentette, az őssérelmi legenda szerint csúnya bírói részrehajlás is közrejátszott a fájó esetben. Valami rendkívüli tényleg történhetett, az elszenvedett kudarc ugyanis olyannyira megviselte a társaságot, hogy tizenhét játékos azonnal hátat fordított a klubnak.

A budapesti futballélet Palermója

Vagy úgy is mondhatjuk, hogy hűtlen lett a rózsaszín-fekete színekhez, mert bármily különös, az 1927-ben alapított egyesület a futballban felettébb szokatlan – az olaszországi Palermóét idéző – színpárosítást használta. A balladai magyarázat szerint a kezdeti ínséges időkben Szurday Róbert, a vállalat igazgatója szerzett valahonnan egy garnitúra szerelést az eredetileg a Vasas piros-kék színei mellett elkötelezett pamutipari egyletnek, aztán amikor kiderült, hogy az ajándék dresszek megjelenése nem igazodik az elképzeléshez, győzött a praktikum: sebtiben inkább megváltoztatták az egyesület színét, mintsem hogy új mezek után kajtassanak.

A Magyar Pamutipari Sport Club legelső, 1920-as évekből fennmaradt csapatképe

Ahhoz képest, hogy 1947-ben még a Rudas Ferenccel, Nagymarosi Mihállyal, Szusza Ferenccel és Puskás Ferenccel felálló magyar válogatott ellen vívott barátságos mérkőzést a Magyar Pamut (kikapott a Megyeri úti pályán 5:0-ra), 1951-ig az NB II-ben szerepelt, sőt 1950-ben bronzérmet nyert a másodosztályban, a későbbi idők során hozzá kellett edződnie a blaszos világ göröngyös hétköznapjaihoz.

A régi Pamut magja: balról Janicki László, Hábián László, Hábián István, Csitári István és Varga Károly

Ha hihetünk a magyarfutball.hu oldal adatainak, az utolsó negyven évben a csúcsot a budapesti első osztályban 1969-ben elért 6. hellyel érte el, olyan bajnoki mezőnyben, amelynek a tagjait felsorolni önmagában felér egy időutazással: Csillaghegyi MTE, XV. kerületi Növényolaj, Sashalmi Elektronikus Mérőkészülékek Gyára, Rákoskeresztúri MTE, Szerszám és Gépelem, Honvéd Ságvári SE, Karhatalmi Dózsa, Bp. Vörös Meteor, Magyar Daru- és Hajógyár, Chinoin, Óbudai Goldberger, Újpesti Cérnagyár, Duna Cipőgyár, Óbudai Pamutipar, Zuglói Porcelán, Fővárosi Vízművek, Alumínium. Más idők jártak, pezsgett a fővárosi futballélet, Újpesten szinte egymást érték a sporttelepek, és a budapesti bajnokságok legendáriuma a Blaha Lujza utcában is minden hétvégén bővült egy-egy színes epizóddal. Például olyannal, mint Balogh János futballgyűlölő pénztárgépkezelő esete, amelyet Kőrösi Zoltán, a 2016-ban elhunyt író Magyar Pamut című novellájában örökített meg, betekintést nyújtva a pálya mellett élő család életébe.

A falon túl, az utca túloldalán lakott Balogh János, a futballgyűlölő pénztárgépkezelő

Azon a tavaszi napon is így történt: Ilona, a felesége felrakta a konyhaasztalra a terítéket, Ilonka, a lányuk s Imre, a fiuk ott ült a helyén, megették a levest, s a pörkölthöz láttak volna, amikor a nyitott ablakon berepült egy labda, s pontosan a tálba pottyant. Odakint, az utca túloldalán, a kőfalon túl ugyanis három másodperccel korábban egy hatalmas kapáslövéssel ért véget a támadás, amit a jobb szélen a Magyar Pamut SC vezetett az Ikarusz SE ellen, kapáslövéssel, amely soha nem látott erővel zúgott el a kapu fölött, éppen a téglakerítés élének ütközött, felpörgött, mint egy technikás esernyőcselnél, majd szépen, ívesen átrepülve az utca fölött, egyenesen Baloghék pörköltjébe zuhant.

A mérkőzés nyolcvanegyedik perce volt ez, nulla-nullás állásnál.

Az eltűnt labda okozta megrökönyödésből a játékosok és a nézők még fel sem ocsúdhattak, amikor a bejárat felől farzsebes mackónadrágban, trikóban, barna zokniban és hegyes bőrpapucsban megjelent Balogh János pénztárgépszerelő. Kinyújtott kezében magától messze eltartotta a pörköltszafttól csöpögő labdát. Szótlanul lépkedett a korláttól a salakon át a pálya széléig, a labdát kiejtette a kezéből, majd leguggolt, és az ujjait is a fűbe törölte.”

Fénykép a blaszos futballélet virágzását hozó 1980-as évekből

A régi pamutosok állítják, az elbeszélés nem csupán írói fantázia szüleménye, a pörköltbaleset valóban megtörtént, mégpedig a betonkerítés felőli oldalon. Itt az említett MPSC betűk mellett a lezárt vasajtón mindmáig kint maradt a „Sportbüfé” hajdani nyitvatartásának felirata is, „H–P: 14–22, SZ: 8–24, V: 8–14.”, a mélyvalóság szemléletes dekorációjaként a retróinformációhoz egy vandál módon bevésett Dávid-csillag adja a rozsdás hátteret, a hozzákaristolt kommentárt inkább nem idézzük.

Vandálok áldozata lett a több évtizedes büfényitvatartás

A Magyar Pamut futballcsapata a gyár megszűnését követően, az 1991–1992-es idény végén feloszlott. A régi gárda tagjai azonban az egykori centerhalf, Varga Károly kezdeményezésére egy ideje minden évben összegyűlnek, hol többen, hol kevesebben, hogy a számukra oly kedves pálya oldalán, hagymás zsíroskenyérrel a kézben felelevenítsék az elmúlt idők dicsőségét és mosolyogni való dicstelenségét.

Pályaszéli gasztronómia: zsírosdeszka hagymával

Az idén éppen kevesebben vannak, mindössze öten verődtek össze az immár jó ideje az Újpesti Haladás használatában lévő sporttelepen (a hírek szerint a szomszédos Tungsram-gyártelep is szóba került az Újpest tervezett új stadionjának lehetséges helyszíneként).

Retrócicázás a megkopott dicsőség színhelyén

Ők a kemény mag: az ételről-italról gondoskodó szakácsmester-centerhalf mellett Csitári István, az abszolút jobblábas balszélső, Hábián László, a magát „távirányító középpályás”-ként meghatározó játékszervező, bátyja, Hábián István előretolt középcsatár és Janicki László, a kérlelhetetlen beállós. A távollévők közül sokakat elnyelt a modern hétköznapok forgataga, mások már a temetőben nyugszanak. Hiányzik a Mester, Lojzi bá’, vagyis Kiss Alajos, nincsen itt Tóth János, a kapus, aki egy Ikarus elleni meccsen önfeláldozó kivetődése nyomán maradandó károsodást szenvedett, és régen nem jár már a Blaha Lujza utcában Vass Zoli bácsi sem, a felejthetetlen pályagondnok, aki a szögletzászló mögötti kalyibájából igazgatta a rendet, ápolta a gyepet, és ha azt hitte, senki sem látja, titokban megcsókolta a futballpályát.

Régi vaskorlát, régi téglafal, régi futballisták

Egy közös fotó a salakos kispálya korlátjánál, amelynek támaszkodva valamikor a Pamut kézis lányait csodálták a futballisták, egy kép a kapuban felsorakozva, háttérben a volt Vákuumtechnikai Gépgyár szocreál épülettömbjével, majd jöhet a laza cicázás a nagypályán egy semmiből előkerült labdával. Észrevétlenül szaladnak a percek, ahogy elrepültek az évtizedek is, a Vörös Csillag Traktorgyár, a Bányagép vagy a Kerámia elleni rangadókkal, a Vass Zoli bá’ gondnoki bódéja mellett működő pályabüfé zsivajával, a szomszédban felépített Pamut-lakótelep virágkorával és a régi öltözőnek helyet adó női munkásszálló titkaival.

Az ezernyi titkot rejtő női munkásszálló egykori épülete, balra hátul a valamikori futballöltözővel

A rendhagyó futballankét résztvevőinek vállaltan szubjektív statisztikája szerint a kőberakásos házban valamikor kétszáz nő hajtotta álomra nap mint nap a fejét, köztük százkilencvenkilenc kakaóbarna kubai szövőnő és egy tejfehér különc. Mondják, egy futballbarát feleségül is vette valamelyik egzotikus szépséget, manapság valahol a földkerekség túlsó felén idézik fel a csillagok alatt az újpesti szép napokat. És mesélnek a nagyhangú labdarúgók egyebet is, itt azonban tapintatosan fogjuk be a fülünket, és a nyers konkrétumok helyett inkább lapozzuk fel a Hanák Péter és Hanák Katalin szerkesztésében 1962-ben megjelent, A magyar pamutipar története című alapművet, A munkásnőotthon című fejezet vonatkozó részleténél, a finoman sejtetett aggasztó tapasztalatoknál.

Titkos zugok, felelőtlen viszonyok

„A jó keresettel párosult szabadabb életforma sokukat könnyelművé teszi. »Mikor éljek, ha nem most, amikor fiatal vagyok« – hallatszik a magukmegnyugtató, védekező érvelés. Csakhogy az »élet« e lányok értelmezésében nagyon szűk körre zsugorodik össze: ruhára, táncra, gyakran váltogatott udvarlókra. Az 50-es években ez a típus nem ment ritkaságszámba, és sok galibát okozott. Megsértették az otthon fegyelmét, kimaradoztak, felelőtlen viszonyokat kötöttek, amelyek olykor botrányosan zajlottak és végződtek. Ez a – ha nem is általános, de nem is elszigetelt – szabadosság egy időben az otthon hírnevét is szeplősítette.”

A képhez tartozó alt jellemző üres; 240921_1174_DCS_resize-900x600.jpg a fájlnév
A Pamut-gyár munkásainak épített lakótelep kockaépülete

Erős a gyanú, hogy a szeplősödéshez a virgonc futballisták is hozzásegítettek egy-egy pöttyel. Mindenesetre a könyv szerint az általános tendencia biztatónak számított, 1960-ban például az intézményből eltávozottak közül 24 férjhez ment, és mindössze tizenegy nőt tettek ki fegyelmi vétség miatt.

Fotórelikvia a második világháború előtti időkből

Egy egyesület alapításának ideje, résztvevői, körülményei sok esetben kijelölik a klub szellemi irányát és működési kereteit, nem volt másként a pamutipari munkások formálódó sportközösségénél sem. A magyar pamutipar története című könyv vonatkozó bekezdése alapján az 1927-es mozzanatnál az önkéntesség és a közös áldozatvállalás szerepe domborodott ki.

Jelvény a hőskorból

„A sportkört, amely később az előkelően hangzó Magyar Pamutipar Sport Club (MPSC) nevet vette fel, a 20-as évek közepén egyszerű munkások, futballkedvelők és szurkolók alapították, Bakos Sándor elnökletével. Szurday engedélyezte a sportkör működését, de kikötötte, hogy a vállalat semmilyen anyagi eszközzel nem járul hozzá a sportkör fenntartásához. A munkások tehát a maguk erejéből indították meg a sportéletet. Fizetési napokon az önkéntes sportfelelősök végigjárták az üzemeket, s a kalapjukban gyűjtötték össze a felajánlott 10–20 filléreket. Sokra persze nem tellett ebből, néhány szedett-vedett ingre, cipőre.”

Katonás rendben, az 1940-es évek elején

Hozzájutottunk A Magyar Pamutipari Sport Club Értesítője című, 1940-ben indított időszaki kiadvány 1943. október 15-i számához. A sajtótörténeti ritkaságnak számító újság hangját meghatározza a háborús szellem (a címlapon szerepel például a Rádióiskola a légó-pincében című írás), a labdarúgást illetően azonban lenyűgözően gazdag egyesületi életről tanúskodik. Összesen kilenc futballcsapatot működtetett az egyesület: Magyar Pamut I., Magyar Pamut II., ifjúsági, újonc , levente, az üzemek közötti bajnoságban szereplő HPS, az Óbudai tartalékegyüttes, a központi tisztviselőcsapat és a levente együttes. Valamelyest szintén a sovány hadi időkre utal az NB II-ben szereplő első csapat Felten elleni mérkőzésének tudósítása, amely a 2:1-es vereség után így értékelt: „A mi embereink mind törékeny virágszálaknak látszottak az ellenfél termetes, átlagosan 80 kiló súlyú játékosai mellett.” A nézőszámokkal kapcsolatos csűrés-csavarás a hazai sportújságírás hagyományosan neuralgikus pontja, nem volt ez másként 1943-ban sem: a gyári sportlap szerint 26 ezren látták a Megyeri úton a Pamut–Felten meccset, a másnapi Nemzeti Sport azonban csak 5000 nézőt említett. Végül is, 19 ezer ember ide vagy oda, ma szinte sem tűnne fel a különbség.

Kupa 1966-ból: ez a pamutosoknak ért annyit, mint a világbajnoki serleg

A Magyar Pamut SC történetének alighanem legismertebb futballcsillaga Tóth András, az 1949-ben született középpályás, az Újpesti Dózsa 17-szeres válogatottja, aki serdülő játékosként itt lett igazolt labdarúgó.

Tóth András, az Újpesti Dózsa későbbi válogatott játékosa a tabló felső sorában, jobbról a második

Örömmel osztotta meg velünk pamutos emlékeit az 1961–1962-es idény budapesti úttörő-bajnokságának győztese: “Közel áll szívemhez az egykori Pamut-pálya, ahol annak idején a pályafutásomat kezdtem és ahol fél gyerekkoromat töltöttem. Időről időre módot találok arra, hogy ha a környéken akad dolgom, a Blaha Lujza utca felé kanyarodjak, megálljak egy-egy percre a sporttelep betonkerítésénél. Azokat az éveket sohasem fogom elfelejteni.”

Ma már csak néhány fiókban őrzött fénykép, kopott tabló és az alapvonal mögötti senkiföldjére száműzött hullámpala-kispad tanúskodik arról, hogy hatvanöt éven át működött Újpesten egy Magyar Pamut nevű kiscsapat. És még valami…

Búcsúzik a fáradt napsugár a félreállított hullámpala kispadtól

Tudtad, hogy a miénk volt Budapesten az utolsó pálya, ahol még igazi, fából készült kapuk álltak?” – fordul felém a házigazda Varga Károly, mire hirtelen ötlettől vezérelve felvetem, megnézhetnénk, nincsenek-e a maradványai félredobva a pálya mögötti dzsumbujban. Aki hisz a futballmesékben, annak a százéves pályák Csipkerózsika-kertje álomvilág, sosemvolt meccsek rejtelmes nyomaival, varázslatos emlékeivel. Találunk is a bokrok között érdekességet eleget, mohaborította, rozsdás pályahengert, derék magasságú szénakupacot, korhadt deszkán halványodó cirill betűket, de a híres kapufának nincsen nyoma. Éppen fordulnánk vissza a bóklászásból, ki a frissen nyírt gyepre, a mítoszok nélküli valóságba, egy utolsó lemondó pillantást vetve a borostyánnal benőtt kőkerítés felé, amikor megakad tekintetünk valamin. A levelek közül sajátos formájú, hajdani fehér festését foltjaival sejtető, négyszögletű, hosszúkás fatárgy kandikál ki, egyik oldalán szabályos közönként kiálló fémkarikákkal. Lehet, hogy léteznek még csodák az elfeledett budapesti csapatok árnyékvilágában?

A Blaha Lujza utcai sporttelepen, a csapat megszűnése után harminckét évvel elérkezett a pillanat, amikor a Magyar Pamut játékosai ezer gólnál is jobban örülnek egy rohadt kapufának.

“Aki hisz a futballmesékben, annak a százéves pályák Csipkerózsika-kertje álomvilág”

A Hátsó füves országjárás híreiről, aktualitásairól és eseményeiről friss információ a Hátsó füves Facebook-oldalán érhető el.

(A cikkben használt képeket A magyar pamutipar története című könyvből, Varga Károly magángyűjteményéből és a magyarfutball.hu oldalról vettük – köszönet értük!)