A sátoraljaújhelyi Hátsó füves-kiállítás kapta 2022-ben az Év Kiállítása-díjat

A Hátsó füves-kiállítás készítőinek, közreműködőinek létszámhiányos csapata a Ludwig Múzeumban a díjátadó után. Balról: Ballai Attila, a Nemzeti Sport lapigazgatója, Mirkó István fotóriporter, Ringer István, a PIM–Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója, Szabó Miklós fotóriporter, a Nemzeti Sport fotórovat-vezetője, Csillag Péter újságíró, a kiállítás kurátora, Dankó Dénes, Sátoraljaújhely város alpolgármestere

A Pulszky Társaság–Magyar Múzeumi Egyesület a sátoraljaújhelyi PIM–Kazinczy Ferenc Múzeum Hátsó füves – Egy eltűnő futballvilág képei című kiállításnak ítélte az Év Kiállítása 2022-díjat a 4 millió forint alatti bekerülési költségű jelöltek kategóriájában. A rangos szakmai elismerést a Ludwig Múzeumban adták át 2022. november 3-án. A kiállításról szóló részletes értékelés a díjátadó intézmény felületén, a magyarmuzeumok.hu oldalon olvasható Szathmáry-Király Ágnes tollából. A sátoraljaújhelyi kiállításról és a kapcsolódó kezdeményezésekről, eseményekről megjelent sajtóanyagok itt találhatók, de készült videó a kiállításépítés kulisszatitkairól és a falusi futball múzeumi tálalásáról is.

Utazás újjáéledő zempléni pályákon

Nem mindegy, látnak-e a gyermekek falujukban futballt (Fotó: Árvai Károly)

Miközben Magyarországon a hagyományos falusi futballélet visszaszorulása miatt 2000 óta negyedével csökkent a felnőtt férfi csapatok száma, Sátoraljaújhelyen a Hátsó füves-kiállításra építve regionális mozgalom indult a környékbeli szunnyadó futballközösségek megtartására, a futballban rejlő identitáserősítő, kohéziós értékek megőrzésére. A Hátsó füves futballmentő túra 2022 tavaszán nyolc falusi helyszínt érintett, Hercegkút, Bodrogolaszi, Tolcsva, Makkoshotyka, Hollóháza, Füzér, Mikóháza és Olaszliszka települését.

“Utazás újjáéledő zempléni pályákon” bővebben

Királyhelmecen a Hátsó füves-fotókiállítás

A Bodrogköz szlovákiai részén, Királyhelmecen augusztus 5-én, pénteken időszaki tárlat nyílt a Hátsó füves képeiből. A Nemzeti Sport országjáró sorozatára épülő utazó fotókiállítás – a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban decemberig látható anyakiállítás fényképeinek segítségével – a falusi futballvilág jellegzetes mozzanatait, emberközeli pillanatait, társadalmi viszonyait mutatja be. A Mailáth József Múzeumban szeptember elejéig megtekinthető képek Balogh László, Földi Imre, Reviczky Zsolt, Korponai Tamás, Mirkó István, Móricz-Sabján Simon, Szabó Miklós, Török Attila, Tumbász Hédi, Veres Viktor fotóriporterek munkái.

“Királyhelmecen a Hátsó füves-fotókiállítás” bővebben

Színházi záróünnep és villámtorna Sátoraljaújhelyen

Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

Ünnepi gálaműsorral, filmvetítéssel, színházi beszélgetéssel és futballtornával zárult Sátoraljaújhelyen a megszűnt falusi csapatokat egy-egy mérkőzésre felélesztő Hátsó füves futballmentő túra. A Hátsó füves-kupát a Szatmár-vidéki cigányválogatott nyerte, miután az elődöntőben legyőzte a sátoraljaújhelyi börtönőrök együttesét, majd a villámlás miatt félbeszakadt döntőben nyert a megszűnt falusi csapatok all-star válogatottja ellen. Árvai Károly és Szoboszlay Marcell fényképeivel idézzük fel a négyhónapos zempléni kísérlet rendhagyó befejezését.

“Színházi záróünnep és villámtorna Sátoraljaújhelyen” bővebben

Ez volt a Hátsó füves futballmentő túra (2022)

Nyolc falu, nyolc megszűnt csapat, nyolc reményt adó újjászületés: a Hátsó füves-kiállításból regionális mozgalom született. Egervári Sándortól Pisont Istvánig sok országosan elismert futballista és edző állt a zempléni kísérlet mellé, a Hátsó füves futballmentő túrára visszatekintve Szabóky Zsolt videójával idézzük meg a falusi pályák varázslatos hangulatát és a legemlékezetesebb pillanatokat.

Így készült a Hátsó füves-kiállítás

Tutanhamon sírjaként feltáruló bekecsi futballkincstár, pécsváradi telefonfülke-pénztár, repülő szikra, sok-sok ötlet, őszinte mosoly és felejthetetlen élmények sora: így készült a Hátsó füves-kiállítás. A sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban tavaly ősz óta látható különleges tárlat építéséről Szoboszlay Marcell, a múzeum munkatársa készített látványos filmet. Rendkívül megtisztelő hír, hogy Ringer István múzeumigazgató nyilvános bejelentése szerint a Hátsó füves-kiállítás is jelölt a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által kiírt Év kiállítása-díjra.

Olaszliszkai Copacabana

Fotók: Szabó Miklós

Homokos tengerpartot idéző pályán, a játék szeretetét őrző helybeliek – köztük számos cigány származású fiatal és öreg – körében éltük át a futball újjászületését a 2006-os tragédia terheit viselő Olaszliszkán, a Hátsó füves futballmentő túra nyolcadik állomásán.

“Olaszliszkai Copacabana” bővebben

Keléden végrendeletbe foglalták: a csapatot megszüntetni tilos!

A tikkasztó nyári melegben jólesik a lavórból a meccs előtti frissítő, a kerekes kút mögül kászálódnak elő a csapattársak, a háttérben a Vérkő Színpadon már a harmadik félidő előkészületei zajlanak – (Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe)

Magyarország legkisebb, nagypályás csapatot működtető településének polgármestere kikötötte végrendeletében, hogy utódai sem szüntethetik meg a labdarúgást Keléden. 

“Keléden végrendeletbe foglalták: a csapatot megszüntetni tilos!” bővebben

A Hátsó füves futballmentő túra az oldalvonalon kívül

Szabóky Zsolt videója a Hátsó füves futballmentő túra hátteréről

A zempléni vidék megszűnt falusi csapatait egy-egy mérkőzésre feltámasztó Hátsó füves futballmentő túra kimondott célja, hogy a helyi labdarúgás értékeit a település kultúrájának, mindennapjainak szerves részeként, a társadalmi összefogás ösztönzőjeként kezelje. Ezért is fontos szempont, hogy a különböző településeken rendezett futballünnepek kiegészüljenek az adott falu jellegzetességeit kidomborító helytörténeti, kulturális vagy zenei programokkal. A mérkőzések alatt pedig a Hátsó füves-kiállításnak otthont adó Kazinczy Ferenc Múzeum, a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum és az Újhelyi Múzeumbarát Kör is különleges foglalkozásokkal, tartalmas szórakozási lehetőségekkel várja a közönséget. Filmünkben bemutatjuk, mi történik a Hátsó füves futballmentő túrán az oldalvonalon kívül.

Hátsó füves a szőlőhegyen

Egy napra Magyarország egyik legszebb szőlőhegyére költözött az utazó Hátsó füves-fotókiállítás: június 11-én festői helyszínen, a Szent György-hegy hajnalig borfesztiválon, a Hóbor Pince különtermében láthatta a közönség a Nemzeti Sport országjáró sorozatának legjobb képeit. A Szabó Miklós kurátor rendezésében összeállított, tíz fotóriporter munkáit egybegyűjtő válogatás a megyei futballélet jellegzetes pillanatait idézte fel, amíg a háttérben a Balatont és a szigligeti várt csodálhatták a badacsonyi borvidék kedvelői.

Boldogság a Galga partján – így zúzták szét a Váci Reménységet

A képhez tartozó alt jellemző üres; BAL4167_resize.jpg a fájlnév
Fotók: Balogh László

Biztonsági öveket becsatolni, indul a püspökhatvani Vizler-járat: a Gödöllői-dombság és a Cserhát közé ékelődő falu nemcsak szilvás réteséről híres, de a megyehármas futballcsapatot éltető családról is. Vizleréknél mindenkinek jut feladat: apuka a gyepet nyírja, anyuka a papírokat rendezi, nagynéni mezt mos, a két fiúnak már nincs más dolga, csak gólt rúgni. Most éppen nyolcat…

Bővebben

Indul a Hátsó füves 2019!


Nemsokára folytatjuk a Nemzeti Sport országjáró sorozatát, a Hátsó füvest. Ahogyan 2015 és 2017 tavaszán, az idén is útra kelünk, hogy bebarangoljuk a magyar futball rejtett tájait, megtaláljuk a falvak emlékezetes történeteit, felkutassuk a megyei bajnokságok névtelen hőseit, érdekes alakjait. Lesz szó mesébe illő futballcsaládról, a történelem legsötétebb pillanataiban épített pályáról, ismert edzők kevéssé ismert gyökereiről és persze jönnek majd a pályaszéli költészet gyöngyszemei is!

Örömfoci a hadházi réten


Hajdúböszörmény után zötyögős tizenkét kilométer következik a Lóger kerten át Hajdúhadház felé, ahol olyan látvány fogad minket, amilyenben eddig megtett ezerötszáz kilométeres bicikliutunk során egyszer sem volt részünk: a település határában csapatnyi gyerek focizik. Fából eszkábált kapukra, tarkabarka mezekben folyik a meccs a kissé köves réten; itt nincs semmi erőltetettség, semmi körülményeskedés, csak az őszinte játék. Ez az, ami nem megrendelhető, amihez az ország összes tao-s pénze, negyedik generációs műfüves pályája, központilag kitervelt fejlesztési stratégiája is kevés. Hamisítatlan gyermeki örömfutball: cselek a cselekért, szerelések a szerelésekért, gólok a gólokért. Meséljenek a képek. “Örömfoci a hadházi réten” bővebben