Keléden végrendeletbe foglalták: a csapatot megszüntetni tilos!

A tikkasztó nyári melegben jólesik a lavórból a meccs előtti frissítő, a kerekes kút mögül kászálódnak elő a csapattársak, a háttérben a Vérkő Színpadon már a harmadik félidő előkészületei zajlanak – (Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe)

Magyarország legkisebb, nagypályás csapatot működtető településének polgármestere kikötötte végrendeletében, hogy utódai sem szüntethetik meg a labdarúgást Keléden. 

“Keléden végrendeletbe foglalták: a csapatot megszüntetni tilos!” bővebben

A Hátsó füves futballmentő túra az oldalvonalon kívül

Szabóky Zsolt videója a Hátsó füves futballmentő túra hátteréről

A zempléni vidék megszűnt falusi csapatait egy-egy mérkőzésre feltámasztó Hátsó füves futballmentő túra kimondott célja, hogy a helyi labdarúgás értékeit a település kultúrájának, mindennapjainak szerves részeként, a társadalmi összefogás ösztönzőjeként kezelje. Ezért is fontos szempont, hogy a különböző településeken rendezett futballünnepek kiegészüljenek az adott falu jellegzetességeit kidomborító helytörténeti, kulturális vagy zenei programokkal. A mérkőzések alatt pedig a Hátsó füves-kiállításnak otthont adó Kazinczy Ferenc Múzeum, a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum és az Újhelyi Múzeumbarát Kör is különleges foglalkozásokkal, tartalmas szórakozási lehetőségekkel várja a közönséget. Filmünkben bemutatjuk, mi történik a Hátsó füves futballmentő túrán az oldalvonalon kívül.

Füzér: még egy utolsó roham

Fotók: Kovács Péter

Meseszerű környezetben, a füzéri várhegy alatt éledt újjá a falu öt éve megszűnt csapata – a Zempléni Főnixet Vitelki Zoltán erősítette, a futballünnepen Egervári Sándor mellett díszvendégként régi diósgyőri legendák, Veréb György és Salamon József is közreműködtek. Füzéren folytatódott a megszűnt falusi csapatokat felélesztő Hátsó füves futballmentő túra.

“Füzér: még egy utolsó roham” bővebben

Legendák földjén: tizenegy év után újraéledt Tolcsva varázslatos futballvilága

Fotók: Szabó Miklós

Tizenegy évet vártak a festői szépségű hegyaljai településen az újabb mérkőzésre, de megérte: a különleges alkalom összehozta a falut, és segített felidézni a tolcsvai csapat meghökkentő történeteit, az élő birkáért zajló tombolasorsolás, az elgurult üvegszemet kutató játékosok vagy a Gecsemáné-kertben töltött éjszakák emlékét.

“Legendák földjén: tizenegy év után újraéledt Tolcsva varázslatos futballvilága” bővebben

Az évszázad mérkőzése Bodrogolasziban

Fotók: Árvai Károly

Négy évvel a megszűnése után egy mérkőzésre újra összeállt Bodrogolaszi csapata, és 6–3-ra legyőzte a Zempléni Főnixet a Hátsó füves futballmentő túra második állomásán. A Bodrog-parti futballünnep hozadéka egyebek mellett a labdarúgópálya megújulása, az alkalomra készült futballtörténeti kiállítás állandósítása és főként a fiataloknak a játékhoz ismét kedvet teremtő közösségi élmény.

“Az évszázad mérkőzése Bodrogolasziban” bővebben

Hercegkúti futballcsoda: ünnepi meccsen született újjá a megszűnt falusi együttes

Fotók: Török Attila

Elindult a Hátsó füves futballmentő túra, amely során a Zempléni Főnix nevű alkalmi futballtársaság játszik kéthetente a zempléni vidék elhagyott pályáin megszűnt falusi csapatokkal. A rendhagyó sorozat első állomásán a sváb hagyományaira büszke bortermelő falu, Hercegkút újra összeálló együttesét hívta ki egy ünnepi mérkőzésre. A dermesztő hideg, süvítő szél, szakadó eső ellenére felemelő és ösztönző élményben lehetett része a helyszínen összegyűlt népes közönségnek.

“Hercegkúti futballcsoda: ünnepi meccsen született újjá a megszűnt falusi együttes” bővebben

Falusi futball: eltűnt félezer csapat

Fotó: Mirkó István

Magyarországon 2000 és 2021 között eltűnt 546 csapat a felnőtt férfi bajnokságokból, ez országosan 24 százalékos csökkentést jelent. A főként a falusi futballéletet érintő jelenségről és a súlyos veszteségekről részletes – településre, megyére, évre bontott – kimutatást készítettünk, a teljes adatbázis elérhető interaktív, böngészhető térképen a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban, a Hátsó füves-kiállításon. A háttérről és a főbb statisztikákról a Nemzeti Sportban közöltünk elemzést, erre részletesen válaszolt a Magyar Labdarúgó Szövetség is, jelezve: a visszafordíthatatlan folyamat legfeljebb fékezhető. A számokban is megmutatkozó szomorú tapasztalat ösztönzött minket arra, hogy 2022 tavaszán – a labdarúgás közösségszervező erejében bízva – elindítsuk a Hátsó füves futballmentő túrát, amely során a Zempléni Főnix nevű alkalmi együttes játszik egy-egy mérkőzést megszűnt csapatokkal, elhagyott pályákon.

Kiállítás és zempléni futballmentő túra

Fotó: Szoboszlay Marcell

Szinte mi is csak kapkodtuk a fejünket, annyi új hajtás nőtt a Hátsó füvesből a könyv 2020-as megjelenése óta. Bemelegítésnek látványos fotókiállítást rendezett a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum a Budapest Fotó Fesztivál keretében, majd 2021 szeptemberében megnyílt a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban a falusi futball képeit, tárgyait, történeteit, hangjait, aranyköpéseit, illatait, mozgóképes emlékeit, tereit bemutató nagyszabású kiállítás, Hátsó füves – egy eltűnő futballvilág képei címmel.

“Kiállítás és zempléni futballmentő túra” bővebben