Virágos futballmajális a Bodrogköz levendulás falujában

Fotók: Koncz Márton/Nemzeti Sport

A Bodrogköz levendulás falujában nyolc év után támadt fel a helyi futballcsapat, a Zempléni Főnix vándortársaság vendégjátékosaként Csábi József tett hitet a játék közösségi értéke mellett. Helyszíni riport Nagyrozvágyról, a felbomlott falusi futballközösségeket újjászervező Hátsó füves futballmentő túra idei második állomásáról.

“Virágos futballmajális a Bodrogköz levendulás falujában” bővebben

Kövérek–Soványak rangadó a Gyimesekben

Archív képek: Balla László fotói, illetve gyimesközéploki labdarúgók magángyűjteményéből
Fotók: Szabó Miklós

Gyimesközéplokon bámulatos fényképek kerültek elő a régi labdarúgók fiókjaiból, a fotók felelevenítenek egy 1980-as évekbeli rendhagyó mérkőzést is a csángó település testes és vékony lakói között, és az is kiderül, hogy mit szólnak az öregek a virágzó női futballélethez.

“Kövérek–Soványak rangadó a Gyimesekben” bővebben

Falusi futball az 1970-es évek Romániájában: meccsekkel a templom ellen

A képhez tartozó alt jellemző üres; 20230328_1102_SZM-1024x682.jpg a fájlnév

Csíkszentsimonról Székelyudvarhelyre visz az utunk, ahol az erdélyi labdarúgás fejlődésének helyi lépcsőfokait és a környék falusi futballéletének kibontakozását igyekszünk megismerni, kitekintő jelleggel, egy-egy részletet felvillantva. Székelyföldi riportsorozatunkban a csíkszentsimoni tribün után most az udvarhelyi futballmúlt titkait mutatjuk be, Katona Zoltán helyi sporttörténész segítségével.

“Falusi futball az 1970-es évek Romániájában: meccsekkel a templom ellen” bővebben

Az elfeledett csodatribün – székelyföldi barangolások

Fotók: Szabó Miklós

A Hátsó füves újonnan induló riportsorozata Székelyföldön keresi fel a vidéki eldugott pályákat, a futball hátországának ismeretlen történeteit kutatva. Az első részben a falusi sportépítészet elfeledett darabja, az európai ritkaságnak számító csíkszentsimoni fatribün titkainak jártunk utána.

“Az elfeledett csodatribün – székelyföldi barangolások” bővebben

A Kerekerdő székely futballmeséje

A képhez tartozó alt jellemző üres; ez-a-foto-1024x575.jpg a fájlnév
Fotó: @udvarhelyamagasbol Facebook/ Sófalvi Lajos

Történelmi kényszer szülte a Kárpát-medence talán legkülönösebb párharcát: miután Romániában betiltották a vallási színezetű határkerülés több évszázados hagyományát, Székelyudvarhelyen a Szent Imre utcaiak és a Rózsa utcaiak kimentek a hegyekbe, és a fák közötti tisztáson megrendezték a Húsvét Kupát – a hagyomány 1955 óta él.

“A Kerekerdő székely futballmeséje” bővebben

A dolláros föld mítosza

Fotók: Szabó Miklós

A térség mintaegyesületénél, Cigándon a megyei I. osztályban taroló csapat az NB III szintjét hozza, a körülmények az NB II-t idézik, emlékápolásban viszont a település NB I-es színvonalú: négy kiállítás működik a kisvárosban, amely nem felejti a második világháborúban elpusztult zsidóságát és az Amerikát megjárt tömegek kalandos sorsát sem.

További információ

Néma pályák vidékén – bodrogközi barangolások

Fotók: Szabó Miklós

A Bodrog és a Tisza ölelésében fekvő varázslatos vidéken a falusi labdarúgás válságának jelei mutatkoznak, az évtizedeken át eleven futballkultúra sok helyen már csak közösségi emlék. A Hátsó füves új, ötrészes bodrogközi riportsorozatában igyekszünk a szomorú tapasztalatok mellett a reményteljes példákra is rávilágítani. A nyitó fejezetben arra a kérdésre kerestük a választ, hogy milyen jelenségek állnak a leépülési folyamat hátterében.

“Néma pályák vidékén – bodrogközi barangolások” bővebben

Keléden végrendeletbe foglalták: a csapatot megszüntetni tilos!

A tikkasztó nyári melegben jólesik a lavórból a meccs előtti frissítő, a kerekes kút mögül kászálódnak elő a csapattársak, a háttérben a Vérkő Színpadon már a harmadik félidő előkészületei zajlanak – (Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe)

Magyarország legkisebb, nagypályás csapatot működtető településének polgármestere kikötötte végrendeletében, hogy utódai sem szüntethetik meg a labdarúgást Keléden. 

“Keléden végrendeletbe foglalták: a csapatot megszüntetni tilos!” bővebben

A Hátsó füves futballmentő túra az oldalvonalon kívül

Szabóky Zsolt videója a Hátsó füves futballmentő túra hátteréről

A zempléni vidék megszűnt falusi csapatait egy-egy mérkőzésre feltámasztó Hátsó füves futballmentő túra kimondott célja, hogy a helyi labdarúgás értékeit a település kultúrájának, mindennapjainak szerves részeként, a társadalmi összefogás ösztönzőjeként kezelje. Ezért is fontos szempont, hogy a különböző településeken rendezett futballünnepek kiegészüljenek az adott falu jellegzetességeit kidomborító helytörténeti, kulturális vagy zenei programokkal. A mérkőzések alatt pedig a Hátsó füves-kiállításnak otthont adó Kazinczy Ferenc Múzeum, a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum és az Újhelyi Múzeumbarát Kör is különleges foglalkozásokkal, tartalmas szórakozási lehetőségekkel várja a közönséget. Filmünkben bemutatjuk, mi történik a Hátsó füves futballmentő túrán az oldalvonalon kívül.

Füzér: még egy utolsó roham

Fotók: Kovács Péter

Meseszerű környezetben, a füzéri várhegy alatt éledt újjá a falu öt éve megszűnt csapata – a Zempléni Főnixet Vitelki Zoltán erősítette, a futballünnepen Egervári Sándor mellett díszvendégként régi diósgyőri legendák, Veréb György és Salamon József is közreműködtek. Füzéren folytatódott a megszűnt falusi csapatokat felélesztő Hátsó füves futballmentő túra.

“Füzér: még egy utolsó roham” bővebben

Legendák földjén: tizenegy év után újraéledt Tolcsva varázslatos futballvilága

Fotók: Szabó Miklós

Tizenegy évet vártak a festői szépségű hegyaljai településen az újabb mérkőzésre, de megérte: a különleges alkalom összehozta a falut, és segített felidézni a tolcsvai csapat meghökkentő történeteit, az élő birkáért zajló tombolasorsolás, az elgurult üvegszemet kutató játékosok vagy a Gecsemáné-kertben töltött éjszakák emlékét.

“Legendák földjén: tizenegy év után újraéledt Tolcsva varázslatos futballvilága” bővebben

Az évszázad mérkőzése Bodrogolasziban

Fotók: Árvai Károly

Négy évvel a megszűnése után egy mérkőzésre újra összeállt Bodrogolaszi csapata, és 6–3-ra legyőzte a Zempléni Főnixet a Hátsó füves futballmentő túra második állomásán. A Bodrog-parti futballünnep hozadéka egyebek mellett a labdarúgópálya megújulása, az alkalomra készült futballtörténeti kiállítás állandósítása és főként a fiataloknak a játékhoz ismét kedvet teremtő közösségi élmény.

“Az évszázad mérkőzése Bodrogolasziban” bővebben