A vidék levegője – Hátsó füves fotóválogatás

Fotó: Reviczky Zsolt – Vindornyaszőlős

Újraindul a Hátsó füves országjáró sorozat: március 23-tól tíz héten át követhetik nyomon a magyar vidék különleges futballtörténeteit a hatsofuves.nemzetisport.hu oldalon és a nyomtatott Nemzeti Sportban.

Fotó: Szabó Miklós – Buzsák

Ha elvonatkoztatunk a modern stadionok fóliázott világától, a profizmus ridegségét árasztó élvonaltól, a sportmédia futballsztárjainak tünékeny csillogásától, rá kell ébrednünk, a labdarúgás hétköznapi valóságunknak is pontos hőmérője.

Fotó: Földi Imre – Olaszliszka

Kiváltképp, ha falusi közegről beszélünk, ahol a futballmeccs hagyományosan a helybeliek közös ünnepét, találkozási fórumát, identitáserősítő tényezőjét jelenti. Óvatosan használjuk a jelen időt, hiszen a hosszú évtizedeken át fennálló rend egy ideje megbomlani látszik, a szórakozási lehetőségek szélesedésével, a technikai eszközök terjedésével és a helyi kötődések gyengülésével a falu futballcsapatának szerepe fokról fokra átalakult, szimbolikus jelentése gyengült.

Fotó: Reviczky Zsolt – KállóFotó: Reviczky Zsolt – Hercegszántó

Mégis, széles társadalmi beágyazottsága révén a futball alkalmas arra, hogy segítségével kitapintsuk és bemutassuk a magyar vidék mindennapjainak változásait, derűjét, humorát vagy éppen nehézségeit, kihívásait.

Fotó: Mirkó István – Tótkomlós

A Hátsó füves sorozat társadalmi és sporttörténeti megközelítéssel, a kivételes fényképanyag művészi erejére támaszkodva mutatja be a magyar vidék és a helyi labdarúgás szerves egymásba fonódását. A „Barangolás a magyar futball rejtett tájain” alcímmel publikált, fotókkal kísért cikkekben, videókban az anyaországi és határon túli falvakat érintő, eddigi mintegy tízezer kilométernyi utazás során gyűjtött történeteket dolgoztuk fel.

Fotó: Mirkó István– Felsőmocsolád

Az immár öt évet felölelő sorozat újabb, harmadik szakaszára március közepén indulunk el, a tavaszi országjárás május végéig tart. Két évvel ezelőtt – Mirkó István fotóriporterrel – biciklivel tekertük át az országot a legnyugatibb településtől (Felsőszölnök) a legkeletibb faluig (Garbolc), Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén keresztül – délvidéki, majd kárpátaljai kitérővel – haladva próbáltuk útinapló jelleggel átadni a látottakat, hallottakat.

Fotó: helyi gyűjtés – Zalacsány

Ezúttal a 2015-ben megszokott módon autóval, vonattal, busszal indulunk útnak, és egy-egy település csapatának mindennapjaira, valamint önálló vidéki futballtörténetekre fókuszálunk. A helyszínek kiválasztásánál most kiemelt figyelmet fordítottunk a legutóbb objektív okokból kimaradt észak-magyarországi régiókra, valamint tervünkben szerepel az eddigi két sorozatban nem érintett erdélyi és székelyföldi vidék bejárása is.

Fotó: Dárdai Pál családi archívuma – VéméndFotó: Nikolics Nemanja családi archívuma – Zenta

A nyomtatott Nemzeti Sport olvasói március 23-tól hetente kétszer olvashatnak majd Hátsó füves-cikket: a szombati Hosszabbítás mellékletben szociográfiai jellegű bővebb riportot, csütörtökön pedig az anyalap labdarúgó rovatában egy-egy exkluzív és különleges futballtörténetet.

Fotó: Mirkó István – Hajdúhadház

A Hátsó füves saját online felületén, a hatsofuves.nemzetisport.hu oldalon az internetes műfajok lehetőségeit kihasználva videókkal, fotókkal, galériákkal jelentkezünk, hogy minél érzékletesebben követhessék nyomon utunkat.

Fotó: Korponai Tamás – Mátraverebély

Igyekszünk tapasztalatainkat multimédiás tartalomba sűrítve közelebb hozni az olvasóhoz a labdarúgás láthatatlan hátországát, és ami talán ennél fontosabb, felvillantani a – futballhoz ilyen-olyan szállal kötődő – helyiek példáján keresztül az adott település társadalmi, kulturális, néprajzi sajátosságait. Fotó: Mirkó István– Bócsa

Érdeklődésünk középpontjában kezdettől fogva az ember állt, a falusi életforma átalakulását, a történelem viharait, személyes örömeit, drámáit megélt játékos, edző, szurkoló, sportvezető, jegyszedő, bemondó, szertáros, gondnok vagy éppen futballgyűlölő ellendrukker.

Fotó: Reviczky Zsolt – Kálló

A labdarúgás meglepő élességgel rajzolja elénk a kis települések társadalmi kihívásait; a falusi oktatás küzdelmét, az elvándorlás hatásait, az öregedő lakosság megváltozott igényeit, a cigányság kiútkeresését, a szabadidős tevékenységek gyökeres átalakulását.

Fotó: Veres Viktor – Márianosztra

A futball a falu tükre: az évek, évtizedek halódása után feltámasztott csapat éppúgy üzenettel szolgál a helyi közösség erejéről, mint a gazzal felvert, elárvult pálya rozsdálló kapuja.

Fotó: Mirkó István – Nikla

Cikkünk illusztrációit a Hátsó füves sorozatban érintett 117 helyszínen készült, többszörösen díjazott fotóanyagból válogattuk.

Fotó: Móricz-Sabján Simon – Lipót