Apróhomok nagy napja

Fotók: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

Harminc év után játszottak mérkőzést a legelővé lett egykori tsz-pályán, néhány percre összeállt az 1984-es járási bajnok tanyasi csapat, majd átvette helyét a vendéglátó tehenészet együttese – a Hátsó füves futballmentő túra eddigi legkülönlegesebb állomásán, Apróhomok-tanyán a kezdőrúgást Csonka, a szépségdíjas tehén végezte el.

Hanyag elegancia, finom bokamozdulat – a helyi tehenészet büszkesége indítja a játékot

Ilyen kezdőrúgást sem láttunk még: a hatmázsás Csonka a vezetőszárát markoló tehenészfiú unszolására tett néhány tétova lépést, majd Puskás visszahúzós cselét utánozva kavarta meg jobb mellső lábával a labdát az apróhomoki pálya közepén. Tőgye duzzadt a tejtől, simára mosott szőrén megcsillant a bodrogközi nap sugara, ápolt küllemét, kellemesen telt alakját, ívelt farpofáját csodálva egy pillanatig sem lepődtünk meg azon, hogy a 9134-es fülszámú feketetarka holstein-fríz az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon a vemhes üsző kategóriában elnyerte idén a második helyezést.

A 9134-es fülszámú példány az idén tavasszal vemhes üsző kategóriában második lett az alföldi agrárkiállításon, pedig akkor még nem sejtették, hogy focizni is tud

Ha rajtunk múlik, az aranyérmet is gondolkodás nélkül odaadtuk volna a Geo-Milk Kft. versenytehenének, amelyről a hódmezővásárhelyi kiállításon taroló üzemben úgy tartják, szemrevételezés és fizikai-termelési statisztikák alapján jó eséllyel még jövőre is megmutathatja idomait a nemzetközi zsűri előtt. A kétéves nőstény példány hetven napja ellett, három fejéssel naponta körülbelül negyven liter tejet ad, és ha jól tartja magát, még öt-hat ellés és tíz boldog esztendő előtte áll, mielőtt egy csendes reggelen a vágóhídra kísérik.


Az 1984-es járási bajnokcsapat emlékét nem felejti a bodrogközi puszták népe
Az apróhomoki aranygeneráció megmaradt tagjai négy évtized után újra összeálltak

Az egykori Apróhomoki Kossuth MGTSZ futballcsapatának vágóhídja a rendszerváltás volt, a Sárospataktól hét kilométerre eső tanya együttese a termelőszövetkezet szétesése nyomán, 1993-ban végleg feloszlott. A pusztaság közepén felejtett pálya azonban csodák csodájára túlélte az elmúlt három évtizedet, a Hátsó füves tavaszi bodrogközi riportsorozatának helyszíni beszámolójában a széles nyilvánosság is megismerhette Magyarország talán legeldugottabb futballterepének titkait, a leghátsó füvesen árválkodó vaskapuk időtlen magányát, az 1984-ben járási bajnoki címet nyerő apróhomoki csapat keserédes balladáját.

Megtépázott szögletzászló a tanya pályáján

A márciusi terepszemle idején lehetetlen és bolond elképzelésnek tetszett, hogy a három évtizede használaton kívüli pályán valaha lesz még mérkőzés, óvatosan megfogalmazott ötletünket hallva azonban az egykori tsz örökébe lépő növénytermesztési és állattenyésztési üzem vezetői meglepetésünkre nem mondtak nemet: Leskó Magdolna, a Geo-Milk Kft. ügyvezető igazgatója és Szentpéteri László, a cég ügyvezetője ráérzett a Hátsó füves futballmentő túra társadalmi üzenetére, a labdarúgásban rejlő közösségi erőtartalékokra, a küldetéses szándékra, a magasztos eszmékkel nem volt gond. Csupán olyan apró részletkérdések vártak tisztázásra, mint hogy miként lesz a legelőterületből ismét futballpálya, és ki fog játszani rajta.

Kiélezett küzdelem, a nézők szalmabálán ülve figyelik a fejleményeket

Előbbi akadályt a mezőgazdasági telek tulajdonosának számító agrárüzem lenyűgöző alapossággal és példás leleménnyel küzdötte le: a heteken át szisztematikusan előkészített, gondosan nyírt játéktér bőven megütötte a megyehármas átlag szintjét, a hercegkútiak nagylelkűségének köszönhetően háló, szögletzászló, meszezőkocsi is került, az oldalvonal mellett derékmagasságú szalmabálákból kialakított szurkolói ülőkéket pedig simán szabadalmaztatni kellene.

Apróhomoki mozgásszínház, díszelőadás

Ami az utazó vándoregyüttest, a Zempléni Főnixet fogadó hazai csapatot illeti, végül nem egy, de egyenesen két ellenfél is akadt. Ha Mándy Iván, Esterházy Péter vagy Moldova György írná ezeket a betűket, akkor nem ezeket a betűket írná, de a futballtitkok szépirodalmi mesterei nincsenek már köztünk, így a magunk egyszerű eszközeivel próbáljuk megragadni a szívet melengető apróhomoki feltámadást: a mérkőzés első perceiben mesébe illő jeleneteknek lehetett tanúja Apróhomok népe, a tanyai csapat mára fájdalmasan megritkult 1984-es aranynemzedékének tagjai húztak újra mezt, és játszottak ismét hajdanvolt dicsőségük terepén.

Szabó József, az apróhomoki edzőlegenda köszönti Salamon Józsefet és Veréb Györgyöt

Újfent kiderült, tévedés, hogy a lázas lelkesedés csak a romlatlan gyermekek kiváltsága: a ráncoktól karistolt, összefáslizott, összebokagumizott öregek tiszta szívvel, izgatott várakozással készültek második eljövetelük nagy napjára, a mérkőzés közeledtével több alkalommal tornaruhát húztak, és a bodrogközi alkonyatban tréningeztek az egykori tsz-sportpályán.

A képhez tartozó alt jellemző üres; 20230909_1021_SZM-1024x682.jpg a fájlnév
A szent pillanat: írjuk össze a kezdőt!

Elosztották a posztokat, egy papírfecnire felrajzolták a kezdőcsapatot, egy másikra pedig felírták a neveket, amelyeket kértek bemondani a mérkőzés előtti gyászszünet felvezetésekor: a szeretett csapattársak közül Oláh Gyula, Marczi András, Takács Ferenc, Takács András már nem húzhatott stoplis cipőt. Amikor pedig az apróhomoki legendák néhány perc után cserét kértek, a helyükre befutott a Geo-Milk Kft. csapata, soraiban csupa életerős tehenészlegénnyel és futballozni szerető baráttal, ismerőssel.

A meccs embere a kisfiú, aki kapusmezben várta a kapu fölé és mellé szálló lövéséket, és nyolcszor szaladt, hogy visszahozza a pálya mögötti kanálisból a labdát

A számszerű végeredmény 4–1 lett a Zempléni Főnixnek, a számokkal nem kifejezhető pedig életre szóló tanyai futballélmény, a régi emlékeket bearanyozó ünnep az öregeknek, a jövő reményét tápláló ösztönzés a gyerekeknek, fiataloknak.

Veréb György és Salamon József érzi a Hátsó füves-fílinget

Amikor kiszálltunk a kocsiból, két dolog jutott az eszembe. Az első, hogy hogy a csudában tudtak egy mezőn ilyen pályát varázsolni. A másik, hogy én is egy kis faluból, Méráról indultam, és ha úgy vesszük, a legelőről jutottam el az olimpiai válogatottig” – jelölte ki az ideális fejlődési ívet Veréb György, a Diósgyőr kapusklasszisa, aki egykori csapattársával, a válogatott Salamon Józseffel vett részt díszvendégként az apróhomoki futballünnepen.

Leskó Magdolna, a Geo-Milk Kft. vezetője a sátoraljaújhelyi börtön fogvatartottjai által – társadalmi jóvátételi munkaként – készült emlékplakettel

A mérkőzést megelőzően a vendéglátó agrárvállalkozás bemutatása mellett alkalom nyílt megidézni az 1970-es, 1980-as évek helyi futballéletének szép epizódjait (Pletenyik László csapatkapitány és Remenyicki András csapatszervező mellett részt vett a beszélgetésen Szabó József akkori edző, sőt a tehénshow után az igazi kezdő rúgást is vállalta).

Kovács Gábor apróhomoki kemenceépítő és fazekasmester a helyi tanyán született és éli ma is életét

Aztán Ringer István, a Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója kérdezte Kovács Gábor kemenceépítő és fazekasmestert a bodrogközi tanyák múltjáról, jelenéről, hétköznapi örömeiről, küzdelmeiről. A pályától száz méterre született vendéget, a Zempléni Főnix ősz szakállú kapusát vallomása alapján nem zökkentették ki a modern kor bizonytalanító tényezői, a létező legtermészetesebben állapította meg: „Apróhomok szerintem a legjobb hely a világon, ezt nem érdemes ragozni.”

Ezen a szombaton pedig nem is volt olyan, aki ragozta volna.

Klasszik labda, klasszik fejes, klassz itt minden
Miközben a sátorban a tanyavilág múltjáról és jövőjéről folyik a szó, a jelen hőse az árnyékban pihen
Apróhomoki futballhomokozó
Szabó József, az 1984-es járási aranycsapat trénere
Hölgyek és lányok a családias délutánon
A képhez tartozó alt jellemző üres; 20230909_1043_SZM-1024x682.jpg a fájlnév
A CS. K.
A fotóriporter mosolytesztje
Az igazság odaát van
A legboldogabb tombolanyertes
A szalmabálából kialakított nézőtér apróhomoki szabadalom
A szünetbeli tizenegyesrúgó-verseny ígéretes próbálkozása
Felszabadult pillanatok a Zempléni Főnix alkalmi sátoröltözőjében
Garan Gábor Kurityánról érkezett, hogy megtartsa a botkapura meghirdetett célbarúgó versenyt
Bodrogközi futballiskola, haladó szint
Oreskó Gyula mozgóbüfés a meccs közben, a Geo-Milk Kft. a meccs után gondoskodott a vendéglátásról
A Magyar Labdarúgó Szövetség sportszerfelajánlásai jó helyre kerültek
A világ változása élőben: odabent meccs zajlik, idekint számítógépes játék
A képhez tartozó alt jellemző üres; 20230909_1110_SZM-1024x682.jpg a fájlnév
Futballcowboy a préri meghódítása után
Kezdés negyed hétkor, Füzér ellen – 1989 nyarán…
Kézről kézre járnak a régi futballereklyék
Régi futballereklye
Bodrogközi tájkép csata után (drónfotó: Vígh Péter)

A Hátsó füves futballmentő túra 2022 áprilisában kezdődött, azzal a céllal, hogy a Hátsó füves-kiállításnak otthont adó sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum vonzáskörzetében segítsen feléleszteni a szunnyadó falusi futballközösségeket, alkalmat teremtsen a települések futballtörténetének feltárására és megismertetésére, valamint az adott helyszín kulturális nevezetességeinek bemutatására.

Mivel a szűk régióban – néhány kivételtől eltekintve – megszűntek a bajnokságban szereplő falusi csapatok, különleges fordulatot jelentett, hogy a programsorozat alkalmából saját elhagyott pályáján összeállt egy-egy mérkőzésre Alsóberecki (feloszlott: 2014-ben), Apróhomok (1993), Bodrogolaszi (2018), Füzér (2017), Györgytarló (2016), Hercegkút (2022), Hollóháza (2018), Makkoshotyka (2014), Mikóháza (2016), Nagyrozvágy (2015), Olaszliszka (2020), Ricse (2020) és Tolcsva (2011) nagypályás együttese. Az állandó ellenfél a Zempléni Főnix utazó vándorcsapat volt, amely a tervek szerint az ősztől folytatja misszióját új állomásokon, ahogyan a Hátsó füves futballmentő túrába hamarosan bekapcsolódó Zalai Főnix és Szatmári Főnix is a maga vidékén.

Miközben újabb és újabb helyszínek vesznek részt a programban, a szervezők szándéka, hogy a már érintett kistelepüléseken is segítsenek életben tartani a lángot. Ennek szellemében októberben elindul a zempléni körzetben a Hátsó füves-kupa, amely egyenes kieséses rendszerben, a bajnoki szereplés adminisztratív és anyagi terheit minimalizálva biztosít alkalmi játéklehetőséget a megrogyott falusi csapatoknak. Bármily hihetetlen, a nevezések alapján jó eséllyel a maximális, tizenkét csapatos létszámmal rajtol el a kísérleti nagypályás kupasorozat!

A Magyar Labdarúgó Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei igazgatóságának partneri támogatásával meghirdetett, 2024 nyaráig tartó kupa nyilvános sorsolására szeptember 19-én kerül sor a sátoraljaújhelyi Hátsó füves-kiállításon, a Kazinczy Ferenc Múzeumban, a 17 órakor kezdődő könyvbemutató keretében. A Harmadik félidő bisztró aznap esti vendége Borbás Barna, az Első gól című kötet szerzője, a Válasz Online újságírója, a magyar válogatott első gólját szerző Borbás Gáspár dédunokája lesz.

Hírek, cikkek, aktualitások a Hátsó füves Facebook-oldalán