Íme, Magyarország hivatalos gólkirálya

Az alsóbb osztályú bajnokságok statisztikáit a kezdetekig visszanézni lehetetlenség, így csak abban lehetünk biztosak, döbbenetesen ritka a magyar futballban, amit Balás Gergely elért a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei III. osztályban: az aranyérmes Jánkmajtis építési vállalkozóként dolgozó, 34 éves csatára a bűvös százas határt átlépve 108 gólt szerzett a bajnoki idényben.
Hogy lehet ennyi gólt lőni?
Nem könnyű. Sokan legyintenek, hogy ez csak megye három, de biztos vagyok benne, hogy nem egy, nem két NB I-es játékosnak beletört volna a bicskája a feladatba.
Két fordulóval a vége előtt még négy hiányzott centenáriumi gólhoz. Jöttek az extra passzok?
Heteken, hónapokon át jöttek! A csapat már-már vérlázítóan rám játszott, amiért köszönet jár a játékosoknak, de néha egyszerűbb lett volna simán berúgni a helyzetet.
Hallom, rendszerint két védőt állítottak a nyakára.
Meg kellett oldanom a feladatot. Meg lett oldva…

Botpalád ellen kilencet vágott. Szeret izzadság nélkül nyerni?
Amikor érzem, hogy sima lesz a meccs, kitűzök magamnak valami külön célt, mondjuk, hogy még több gólt lövök. Ez az én különmeccsem. Ha a 75. percben megyünk négy-öt góllal, én még azon agyalok, hogyan rúghatnánk még egyet, meg aztán még egyet.
Mit tart erősségének , illetve gyengéjének?
Erősségem a helyzetkihasználás. Gyengém a védekezés. Legalábbis az edző szerint. Mindig hallom, hogy gyere már hátra, gyere már hátra. De hát minek menjek? Ketten állnak a nyakamon, vagyis két embert állandóan lekötök.
Több mint öt éven keresztül játszott az NB I-ben, 2000 után a Debrecenben, a Diósgyőrben, a Nyíregyházában és a Győrben is szerepelt. Aztán éles fordulat következett: elment az NB III-as Balkányhoz…
Tudatos döntés volt. Huszonnégy évesen azt mondtam magamnak, nekem ebből elég, inkább az egyetemre, a munkára és a családra helyezem a hangsúlyt. A futball meg maradjon kiegészítő hobbi.

Miből lett elege?
Fiatalon sokkal stabilabbnak gondoltam a profi futballista életet. Aztán szembesültem a valósággal, a kiszolgáltatottsággal, az anyagi bizonytalansággal, az örökös vándorlással. Mindenhova mentél, de sehol sem voltál otthon.
Mit ért anyagi bizonytalanság alatt?
Az üzleti életben senki sem teheti meg, hogy három-négy hónapig nem fizet, de a munkát elvárja. A futballban ez ment. Hétfőn, kedden ígérték, hogy megbeszéljük a elmaradt fizetéseket, szerdán jöttek, hogy hú, a fene egye meg, nem vették fel a telefont odafent, csütörtökön meg pénteken pedig már az volt a szöveg, hogy ne legyen téma a pénz, a játékos a meccsre koncentráljon. És ez így folyt hónapokig.
Mondják, egyesek emiatt sodródtak a bundázásba.
Nekem nem volt ilyen tapasztalatom, de akadt olyan csapattársam, aki megcsinálta, mert otthon volt a gyereke, enni kellett adnia neki. Biztosan tudom, hogy sok esetben a kiszolgáltatottság az indíték, nem pedig a mohó nyereségvágy. Mielőtt bárki megbélyegezné a játékost, képzelje magát abba a helyzetbe, hogy hónapokig jár dolgozni fizetség nélkül.
Ez sem jogosít fel senkit, hogy meglopja a munkaadóját.
Igaz, de a helyzet összetett, egyben kell látni a képet.

Ma is ilyen sanyarú a helyzet?
Szerintem sokat javult, nem látok bele. Az biztos, hogy kisfiam, a négy hónapos Dominik csak akkor focizhat, ha mellette tanul és jön ki velem az építkezésre. Egyszerre fogom megtanítani neki, mi a labda és mi a beton.
Előbb-utóbb viszont valószínűleg választania kell a kettő közül.
A magyar történelem legnagyobb becsapásának áldozata, aki az iskolát dobja a futballért. A gyerek a tévében a krémet, az egy százalékot látja, ám nagyon kevesen jutnak el Dzsudzsák vagy Priskin szintjére, hogy az életüket meg tudják alapozni a karrierjükkel. A legtöbben ott állnak 35 évesen szakma nélkül, és akkor döbbennek rá, hogy kár volt hazardírozni.