Innen indult Novák Dezső

A középkori templomáról híres Vas megyei község, Ják szomszédságában volt valamikor egy különálló házcsoport, a Vitéz-major. Itt született 1939. február 3-án Novák Dezső, a későbbi kétszeres olimpiai bajnok labdarúgó. A majorság épületeit azóta lebontották, helyükön ma puszta szántóföld látható.

A helyi sportpálya tavaly szeptember óta a ferencvárosi hátvéd nevét viseli, a 2014. február 26-án elhunyt futballista tiszteletére a Fradi és a Haladás öregfiúk csapata mérkőzött meg az emléktábla avatása előtt.

Bognár László, a jáki sportegyesület elnöke elmondta, a névadó kiválasztásánál nem volt szempont, hogy Novák Dezső saját bevallása szerint 1967 és 1981 között Nemere fedőnéven jelentéseket írt játékostársairól a III/III-as ügyosztály részére. A helyi sportvezető állítja, ő maga nem is hallott még a játékos ügynökmúltjáról.


Jákon ma is virágzik a futballélet, a megyei II. osztályban szereplő felnőtt csapat “hátországa” irigylésre méltó: az U7-estől az U21-esig hat utánpótlás-korosztály működik.

A pálya nemrég rendőrségi nyomozás színtere lett, miután februárban szarvas vérnyomát és csontszilánkjait találták az öltözőépülettől távolabb eső térfélen, a jobbösszekötő helyén. Az orvvadász az elejtett vadat magával vitte.