Kiállítás és zempléni futballmentő túra

Fotó: Szoboszlay Marcell

Szinte mi is csak kapkodtuk a fejünket, annyi új hajtás nőtt a Hátsó füvesből a könyv 2020-as megjelenése óta. Bemelegítésnek látványos fotókiállítást rendezett a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum a Budapest Fotó Fesztivál keretében, majd 2021 szeptemberében megnyílt a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban a falusi futball képeit, tárgyait, történeteit, hangjait, aranyköpéseit, illatait, mozgóképes emlékeit, tereit bemutató nagyszabású kiállítás, Hátsó füves – egy eltűnő futballvilág képei címmel.

Az egyedi ötletekkel és hosszú hónapok áldozatos munkájával előkészített kiállítás mögött a Zemplén legerősebb csapata állt: Ringer István múzeumigazgató, Kovács Judit tervező-grafikus, Sipos István technikus-ezermester, Szoboszlay Marcell fotós-operatőr, Simon Erika adminisztrációs munkatárs és sok kedves helyi múzeumi kolléga.

A kiállítás kísérőjeként fut a Harmadik félidő bisztró futballestsorozat, amelynek alkalmain a magyar labdarúgás kulturális, társadalmi, történelmi vagy sporttörténeti vetületeiről beszélgetünk rangos vendégekkel, szakértőkkel.

Nyilasi Tibor megnyitja a Hátsó füves-fotókiállítást a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban

Miközben az anyakiállítás továbbra is várja látogatóit Sátoraljaújhelyen, a Kazinczy Ferenc Múzeumban, 2022 áprilisától elindul a Hátsó füves utazó fotókiállítás, amely Magyarország és a határon túli magyarlakta vidékek különböző helyszínein mutatja be rövid időre a páratlan fényképgyűjteményt. Az első állomás a sorozat két meghatározó készítőjének, Mirkó Istvánnak és Szabó Miklósnak szülővárosa, Hajdúböszörmény, ahol a Város Galériában április 27-én 18 órakor Herczeg András mesteredző és Máthé András fotóművész nyitja meg a tárlatot.

Tukacs László falusi tanító, a Túristvándi csapatának edzője

A Hátsó füves 2017-es, biciklis országjárása során volt alkalmunk megismerkedni Tukacs László falusi tanítóval, a Túristvándi edzőjével, akinek a történeteiből 2021 őszén a szatmári vidék társadalmi változásait és futballtörténetét feldolgozó könyv és négyrészes dokumentumfilm-sorozat kerekedett (1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész). A Rézbong Kiadónál megjelent kötet címe: Ha a pályák mesélni tudnának… – Utazás szatmári legendák nyomában.

Pisont István a Zempléni Főnix első mérkőzésén, Hercegkúton Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

Időközben alkalmi projektcsapat is alakult, a sátoraljaújhelyi Hátsó füves-kiállítás falai közül kirepült a Zempléni Főnix, amely 2022 tavasza során ellátogat a zempléni vidék elhagyott pályáira, hogy ott egy mérkőzésre életre keltse a település megszűnt csapatát. A kéthetente, szombaton rendezendő falusi futballünnepek egyúttal lehetőséget kínálnak a helyi kulturális, történeti és gasztronómiai értékek, turisztikai nevezetességek bemutatására. Vendégjátékosként csatlakozott csapatunkhoz Pisont István, a Gádorosról indult korábbi válogatott középpályás is, Egervári Sándor volt szövetségi kapitány pedig a hercegkúti nyitó esemény védnökeként segítette elő a Hátsó füves futballmentő túra ügyét. A mérkőzéssorozat tapasztalatairól fotó-, videó- és szöveges riportsorozat keretében számolunk be a Nemzeti Sport felületein és a Hátsó füves oldalán.

Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

A Hátsó füves futballmentő túra állomásai:

Április 9. – Hercegkút
Április 23. – Bodrogolaszi
Május 7. – Tolcsva
Május 21. – Makkoshotyka
Június 4. – Hollóháza
Június 18. – Füzér
Július 2. – Mikóháza
Július 16. – Olaszliszka
Július 30. (záró minitorna) – Sátoraljaújhely

A részletekről és a helyszíni látogatóknak meghirdetett, értékes ajándékokat és kulturális élményeket kínáló pecsétgyűjtő akcióról a Zempléni Főnix Facebook-oldalán lehet tájékozódni.