Utazó Hátsó füves-fotókiállítás nyílt Hajdúböszörményben

Fotók: Kovács Péter

Hátsó füves-fotókiállítás nyílt Szabó Miklós és Mirkó István szülővárosában, Hajdúböszörményben. Herczeg András mesteredző a képeken rögzített világ eltűnésére figyelmeztetett.

Szabó Miklós fotóriporter, a kiállítás kurátora, Mirkó István fotóriporter és Ringer István, a Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója (a kivetítőn Herczeg András mesteredző)

Népes közönség előtt nyílt meg szerdán a hajdúböszörményi Hajdúsági Galériában a Hátsó füves – barangolás a magyar futball rejtett tájain című fotókiállítás, amely a Nemzeti Sport országjáró sorozatának fényképes összefoglalása. A tíz fotóriporter, Balogh László, Földi Imre, Korponai Tamás, Mirkó István, Móricz-Sabján Simon, Reviczky Zsolt, Szabó Miklós, Török Attila, Tumbász Hédi, Veres Viktor műveiből összeállított tárlat a – sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban továbbra is látogatható nagy Hátsó füves-kiállítás mellett – utazó kamarakiállításként látható majd különböző településeken. A nyitó helyszín választása nem véletlen, az alkotógárda két oszlopos tagja, Mirkó István és Szabó Miklós egyaránt a hajdúsági városban született (utóbbi édesapjára, idősebb Szabó Miklós fotósra-pedagógusra is a helység büszkeségeként emlékeztek meg, művészi hagyatékát éppen mostanság dolgozzák fel).

„Magyarországon az ezredforduló után a felnőtt férfi nagypályás csapatok negyede megszűnt, sajnálatos módon vannak olyan megyék, ahol az együttesek fele elveszett” – hívta fel a figyelmet megnyitóbeszédében az eltűnő-átalakuló falusi futballvilág folyamataira Herczeg András, a DVSC korábbi ötszörös bajnok mesteredzője (friss térdműtétje miatt videoüzenetben szólt a jelenlévőkhöz), felidézve gyermekkori debreceni emlékeit a hősidőkről, így egy fekete salakos pályán, 2000 néző előtt megvívott Építők–Hajdúböszörmény mérkőzésről. Máthé András Csokonai-díjas fotóművész, Mirkó István mestere kiemelte, a képek a maguk műfajában mesterművek. Köszöntőjében Kiss Attila, a város polgármestere felelevenítette tavaly őszi élményét: a sátoraljaújhelyi kiállításba betévedve meglepődve fedezte fel, és mutatta büszkén barátainak a város szülötteinek képeit. Ringer István, az említett Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója utalt a képekről is tükröződő, keserédes, optimizmusba hajló, életigenlést sugárzó világra, amelyet a zempléni vidéken a Hátsó füves futballmentő túra is igyekszik megidézni.

A Hátsó füves-fotókiállítás a Hajdúsági Galériában, a Sillye Gábor Művelődési Központban (Hajdúböszörmény, Bocskai István tér 4.) május 22-ig látogatható. Az utazó kiállítás következő állomása a budapesti Főfotó Galéria, ahol március 24-től láthatók a képek.