Ismét indul a Hátsó füves futballmentő túra!

Kis lépés az emberiségnek, de nagy lépés a szunnyadó falusi futballközösségeknek: meghirdetjük a Hátsó füves futballmentő túra 2023-as programsorozatát, nyolc tavaszi és nyári állomással.

A kezdeményezés a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum falai közül, a falusi labdarúgás sajátos világát bemutató, 2022-ben az Év kiállítása-díjjal elismert Hátsó füves-tárlatból indult, itt született meg egy éve az utazó projektcsapat, a Zempléni Főnix gondolata. Az ország talán legfurcsább futballegyüttesének küldetése, hogy felkeresse a környék elhagyott falusi pályáit, és kihívja egy mérkőzésre az adott település már megszűnt csapatát.

Az elmúlt hónapokban nagyon sok helyre kaptunk meghívást, és a legszívesebben mindenhova azonnal elmennénk, hogy segítsünk feleleveníteni a tovatűnt falusi meccsek utánozhatatlan varázsát, ám az időbeli korlátok türelemre intenek minket. Ugyanez a prózai magyarázata annak, hogy szándékaink ellenére nem tudunk rögtön valamennyi, egytől egyig szívünkbe zárt tavalyi futballhelyszínen újra pályára lépni.A Hátsó füves futballmentő túra jóval több mint sportesemények sora. A rendhagyó futballünnep a labdarúgó-mérkőzésen túl alkalmat kínál arra is, hogy bemutassuk a település múltját, nevezetességeit, kulturális értékeit, és nem utolsósorban – kamarakiállítás és pódiumbeszélgetés segítségével – megidézzük futballtörténetének legfontosabb szereplőit, fordulatait. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) grassroots-díjára a „legjobb társadalmi kezdeményezés” kategóriában jelölt programsorozat tehát négy új és négy már érintett helyszínen zajlik tovább, az ismételten felkeresett falvakban azzal a nem titkolt céllal, hogy a hagyomány életben tartásával segítse az önszerveződést.

A négy új, bodrogközi községben pedig a már 2022-ben megszokott, komplett programcsomag várja a látogatókat, a futballesemény mellett kulturális-gasztronómiai körítéssel. Az eseményekről a Nemzeti Sport a tavalyi gyakorlatot folytatva képi, videós és szöveges riportokban számol be a nyomtatott újságban, illetve a hatsofuves.nemzetisport.hu oldalon.

Elő a naptárakkal! A Zempléni Főnix 2023-as meccsturnéja az alábbi falvakat érinti (megcsillagozva a már 2022-ben is szereplő települések):

Hercegkút* – április 22. (szombat)

Nagyrozvágy – május 6. (szombat)

Makkoshotyka* – május 20. (szombat)

Györgytarló – június 4. (vasárnap)

Hollóháza* – június 17. (szombat)

Alsóberecki – július 1. (szombat)

Bodrogolaszi* – július 15. (szombat)

Ricse – július 29. (szombat)

Várunk mindenkit szeretettel a zempléni és bodrogközi állomásokra!